Teknoloji

Tony Fadell Nest CEO’luğunu bırakıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tony fadell nestTony Fadell kurucusu olduğu ve daha sonra Google’a sattığı ev otomasyon şirketi Nest’in CEO’luğunu bırakacağını açıkladı. Larry Page’in danışmanlığını üstlenecek olan Fadell, Nest’in günlük operasyonlarına dahil olmayacak.

Bir blog yazısıyla ayrılık kararını duyuran Tony Fadell Nest CEO’luğunu bırakmasının geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden bir dönüşümün parçası olduğunu söylese de, gelen haberler Fadell’in ayrılığında Dropcam satın almasının arzulanan sonuçları vermemesinin ve Nest ürünlerinin çıkışında yaşanan gecikmelerin etkili olduğu düşünülüyor. Tony Fadell’in kısa süre önce elektrikli go-kart araçları üreten Actev Motors isimli bir şirket kurmuş olması da, ayrılığın işaretini veren bir hamle olarak niteleniyor.

Ayrılığıyla ilgili olarak The New York Times’a konuşan Fadell, bakım modunun yönetimini üstlenmeyi sevmediğini ve bunun kendisini yatağından kaldıran en önemli faktör olduğunu belirtti.

Nest’in yeni kaptanı ise Marwan Fawaz olacak. Fawaz daha önce Motorola Home’da CEO ve kablolu yayın şirketi Charter’da CTO olarak görev yapmıştı. Bir süredir Sarepta Advisors isimli şirketiyle danışmanlık hizmeti sunan Fawaz, faturalama alanında hizmet gösteren CSG International ve müşteri hizmetleri üzerine çalışan Synacor isimli şirketlerin yönetim kurullarında yer alıyor.

Fawaz kablolu yayın ve telekomünikasyon sektörlerinde deneyimli bir isim olsa da, medyanın gözünde Fadell kadar yüksek bir profil çizmiyor. Apple’da orijinal iPod’u geliştiren ekibin üyelerinden biri olan Fadell, kavgacı yönetim tarzı nedeniyle zaman zaman eleştirilere maruz kalmıştı. Fadell’in ardından Nawaz’ın nasıl bir yönetim anlayışı içinde olacağı merak ediliyor.

LinkedIn profiline bakıldığında Nawaz’ın ABD’nin Denver şehrinde yaşadığı görülüyor. Nest’in bu şehirde de bir ofisi ve çalışanları bulunuyor. Bu da Nawaz’ın Silikon Vadisi’ne taşınıp taşınmayacağı sorusunu akıllara getiriyor.

Bu değişimin Nest’te nasıl bir etki oluşturacağı önümüzdeki dönemde görülecek. Tony Fadell Nest için iki yıllık bir yol haritasının oluşturulduğunu belirtse de, görev değişikliğinin şirket adına bazı farklılıkları beraberinde getireceğini tahmin etmek pek zor değil.

Nest 2014’te Google tarafından satın alınmış, ancak şirket bünyesindeki yeniden yapılanmanın ardından Alphabet çatısı altındaki şirketlerden biri haline gelmişti. Satın almadan bu yana kendisine yönelik beklentileri pek karşılayamayan Nest’in yeni CEO’sunun kontrolünde hedefe ulaşıp ulaşamayacağı zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER