Teknoloji

TomTom sürücüsüz otomobiller için haritalar yapmaya başladı

tomtom-surucusuz-otomobil-290715

Otonom araçların etrafta dikkatli şekilde seyir hâlinde olması için detaylı haritalara ihtiyaçları olacak. TomTom da bunu sağlayan şirketlerden bir tanesi olmayı istiyor. Otomobil parçaları üreticisi Bosch ile birlikte çalışmaya başlayan şirket sürücüsüz otomobiller için yol haritaları geliştiriyor.

Yıl sonuna kadar TomTom Almanya’daki bütün ücretsiz otobanları ve ücretsiz otoban benzeri yolları kapsamayı planlıyor. Daha sonra da Avrupa ve Kuzey Amerika’ya genişleme planlanıyor. Bütün bu alanlarla ilgili çalışmaların ne zaman bitirileceğine dair net bir zaman verilmiyor, ancak Bosch bunun tamamlanmasının 2020 yılını bulabileceğini söylüyor.

Bosch yönetim kurulu üyesi Dirk Hoheisel, ücretsiz yollarda sürücüsüz sürüşe izin verecek yüksek hassasiyetli haritaların ancak 2020 yılından itibaren kullanılabilir olabileceğini kaydetti.

Bosch, TomTom’un haritalarının uyması gereken standartları belirlemekle sorumlu. Haritaları test etmek için araçları yollara çıkarmaya da başladı. ABD’de I-280, Almanya’da da A81 otobanında testler yapılıyor.

TomTom bu yeni haritaların geleneksel haritalardan daha detaylı olması gerektiğini söylüyor. Ayrıca hassasiyetleri de  desimetre mertebesinde olmalı, ayrıca otomobilin hangi yol üzerinde olduğunu saptamasına, işaret veya yol çizgileri gibi farklı yol özellikleriyle ne zaman karşılaşacağını bilmesine olanak sağlayacak bilgileri de içermeli.

İki şirket haritalandırma araçların veya sürücüsüz otomobillerin karşılaştıkları herhangi bir değişikliği merkezi sunucuya bildirmesi gibi bir zorunluluğu getirmeyi planlıyor. Böylelikle diğer araçlar da verimlilik ve güvenlik için bilgilendirilecek.

Görünüşe göre TomTom ve Bosch bu haritaları ve otonom sürüş ekipmanlarını diğer şirketlere satmayı planlıyor. Ancak bu girişimin hedefleri hakkında henüz net bir açıklama yapmadılar. Artık bütün otomobillerde ve akıllı telefonlarda navigasyon özelliği yüklü olarak gelmeye başladı. TomTom’un GPS işlerinde farklı arayışlara yönelmesi epey mantıklı görünüyor.

İLGİLİ HABERLER