Teknoloji

Tizen mobil işletim sistemi pazarında BlackBerry’yi geride bıraktı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung-z3-tizen-051115

iOS ve Android’in büyük hakimiyet kurduğu mobil işletim sistemi pazarında diğer oyunculara pek alan kalmıyor. Pazarda en büyük üçüncü oyuncu konumunda olan Microsoft, hem önündeki hem de arkasındaki rakiplerden uzakta konforlu bir alanda duruyor.

Geriye kalan mobil işletim sistemleri ise çok küçük pazar paylarını kontrol ediyor. BlackBerry, söz konusu küçüklerin en büyüğü olarak teselli bulsa da, şirket bu imkanı da kaybetmişe benziyor.

Strategy Analytics tarafından açıklanan en son rapora göre, BlackBerry mobil işletim sistemi pazarındaki yerini Samsung’un Tizen işletim sistemine bıraktı. Şirketin kendi işletim sistemini oluşturma insiyatifinin sonucu olan Tizen, halihazırda Samsung’un 2015 çıkışlı akıllı TV’leri, Gear S2 akıllı saat ve iki adet giriş seviyesi akıllı telefonda kullanılıyor. Android’i taklit eden bir havadaki Tizen telefonlar bile Tizen’in BlackBerry’yi geride bırakması için yeterli oldu.

Strategy Analytics’in raporu, pek çok kişinin beklediği bir sonucu da gözler önüne seriyor. Microsoft, BlackBerry ve Firefox’un pay kaybettiği pazarda yeni iPhone’lar sayesinde Apple’ın kontrol ettiği alanın biraz daha genişlediği görülüyor. BlackBerry’nin Priv ile Android’e geçiş yapması da şirketin mobil cihaz sektöründeki konumunu düzeltmek için farklı yolları tercih ettiğini gösteriyor. Şirket üretici olarak varlığını sürdürmeyi başarsa da, mobil işletim sistemi geliştiricisi olarak yolun sonuna yaklaştığı Strategy Analytics’in raporu sayesinde daha iyi anlaşılıyor.

İLGİLİ HABERLER