Teknoloji

Tinder’ın kurucuları Match Group aleyhine tazminat davası açtı

tinder google play

tinderTinder dünyanın en popüler çöpçatan servisleri arasında başı çekiyor. Servisin kurucularından üçü ve hem eski hem de mevcut kıdemli müdürlerinden bazıları, platformun çatı şirketleri Match Group ve IAC aleyhine dava açtı.

İnternette de paylaşılan dava dilekçesine göre, Match Group ve IAC, Tinder’ın değerini düşürmek ve çalışanların hisse seçeneklerini elinden almak amacıyla finansal bilgiler üzerinde manipülasyon yapmakla suçlanıyor. Davacıların talep ettiği toplam tazminat bedeli ise 2 milyar doları buluyor.

Dava dosyasına göre; 2017, 2018, 2020 ve 2021’de Tinder üzerinde değerleme yapılması gerekiyor. Bu değerleme sırasında şirket çalışanları hisse seçeneklerini değerlendirmeye alabiliyor. Davacılara göre, IAC 2017’de şirketin değerini kasıtlı olarak aşağıya çekerek 3 milyar dolar olarak gösterdi. Aynı eylemi 2015’te de gerçekleştiren IAC’nin Tinder’ın artan popülaritesine rağmen değerini düşük göstermesi dikkat çekti. Ardından platformu sessiz sedasız Match Group bünyesine entegre eden IAC’nin böylelikle çalışanların hisse opsiyonlarından daha fazla para kazanmasını sağladığı iddia ediliyor. Dava dilekçesine göre, IAC şirketin gerçek değerini açıklayacağını söyleyen çalışanlarını da işten çıkarmakla tehdit etti.

Tinder’ın kurucuları Sean Rad, Justin Mateen ve Jonathan Badeen, üç mevcut ve dört eski yöneticisinin isimleri davacılar arasında yer alıyor. Dava dosyasında Sean Rad’ın yerine geçici olarak CEO koltuğuna oturan CEO Greg Blatt’ın 2016’daki bir şirket partisinde pazarlama ve iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Rosette Pambakian’a cinsel tacizde bulunduğu da iddia ediliyor. Dava dosyasına göre, söz konusu olay Blatt’ın Tinder’ın değerinin düşük gösterilmesine öncülük eden kişi olması nedeniyle kapatıldı.

IAC ve Match Group tarafından kısa süre önce paylaşılan finans raporunda, Tinder’ın 800 milyon dolar gelir hedefine yaklaştığı belirtilmişti. Davacılara göre, söz konusu hedef Tinder geçtiğimiz yıl Match Group bünyesine alınmadan önce yüzde 75 oranında daha fazlaydı.

IAC ve Match Group tarafından The Wall Street Journal’a gönderilen açıklamada ise Tinder çalışanlarına hisse seçeneklerine karşılık olarak milyarlarca dolarlık ödeme yapıldığı belirtildi. Açıklamada, Sean Rad ve diğer davacıların değerleme konusunda iki küresel yatırım bankasıyla yapılan anlaşmayı beğenmedikleri için böyle bir yolu seçtikleri öne sürüldü.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER