Teknoloji

Tim Cook’un tepe yöneticiliği Apple’da etkilerini göstermeye başladı

Tim Cook Apple’ı kendi profiline uygun şekilde kontrol etmeye başlamış. Şirket içindeki kaynakların Wall Street Journal muhabiri Jessica Vascellaro’ya verdikleri bilgilere göre Cook, Jobs’un hiç ilgi duymadığı yönetim konularıyla bile ilgileniyor, Apple çalışanlarının geneline “Takım” diye başlayan şeklinde e-posta iletileri gönderiyor.

Vascellaro tarafından dile getirilen bir başka farklılık da para yardımı konusunda getirilen yeni bakış açısı. Muhabire konuşan bir kaynak, geçen yıl katıldığı bir etkinlikte Jobs’un para verilmesine karşı olduğunu söylediğini dile getirmiş, ancak Cook’un bu konuda harekete geçmek için çoktan hazır davrandığını vurgulamış. Yeni CEO’nun şirket içinde bir yardım programı açtığını ve çalışanların yıldan yıla vereceği paralarla kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 10 bin dolar seviyesinde yardım yapılacağını belirtmiş.

Cook’un şirket yönetiminde yaptığı değişiklikler arasında meselelere Jobs’tan daha farklı yaklaşması da bulunuyor. Cook’un bir tedarik zinciri uzmanı olduğu, Jobs’tan daha iyi bir satış ve tahmin yöneticisi olduğu biliniyor. Bu da Jobs’un pek ilgilenmediği meselelerle Cook’un daha yakından ilgilenmesine neden oluyor. Cook’un Apple’ın ana satış biriminden birkaç yıldır bağımsız hareket eden eğitim departmanını yeniden yapılandırdığı ve satış ve pazarlama olmak üzere iki farklı gruba böldüğü söyleniyor.

Apple’ın dünya çapında ürün pazarlamasından sorumlu başkan yardımcısı Phil Schiller ve deniz aşırı Apple satışlarından sorumlu başkan yardımcısı John Brandon’ın sorumluluklarının arttığı Apple’ın eğitim işlerinin başındaki isim olan John Couch’un bundan böyle Cook yerine Schiller’e bağlı olduğu da dile getiriliyor.

Tüm bunlar Cook’un işleri Jobs’un CEO olduğu dönemdeki gibi tutmadığını, en azından yüzeyde daha arkadaşça bir ortamın gözlendiği bir şirket yaratmaya çalıştığını gösteriyor. Vascellaro’nun kaynakları Cook’un hissedarlara ve müşterilere karşı Jobs’tan daha açık davranacağını işaret ederken, yeni CEO’nun geçmişten bu yana yatırımcılarla dostça bir ilişki yürütmekte olduğuna da dikket çekiliyor.

İlgili – Wall Street Journal

İLGİLİ HABERLER