Teknoloji

Apple CEO’su Tim Cook: Üretici yapay zekâ çalışmalarımızı “sorumlu” şekilde devam ettiriyoruz

apple tim cook

ChatGPT gibi üretici yapay zekâ araçlarının popüler hâle gelmesiyle birlikte pek çok kişi Apple’ın kendi üretken yapay zekâsını ne zaman kullanıma sunacağını merak etmeye başlamıştı. Şirketin CEO’su Tim Cook’un son aylarda sıklıkla yapay zekâ hakkında konuşması da bu merak ve beklentiyi artırmıştı. Apple CEO’sunun son açıklaması, şirketin yapay zekâya yatırım yaptığına dair söylentileri destekliyor.

Apple’ın 2023 mali yılının dördüncü çeyreğine ait mali sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Cook, yatırımcılardan gelen soruları da yanıtladı. Bunlardan birinde diğer pek çok teknoloji şirketinin yapay zekâ tabanlı araçlar çıkardığı ve bu doğrultuda Apple’ın üretici yapay zekâ alanında ne gibi deneyler yaptığı soruldu.

Apple CEO’su şirketin ürünlerinde yapay zekâ ve makine öğrenmesi tabanlı pek çok özelliğin bulunduğunu belirtti. Cook; Apple Watch’un kişisel ses, çarpma algılama ve EKG özelliklerini örnek olarak gösterdi. Konu ChatGPT gibi üretici yapay zekâ araçlarına geldiğinde ise Cook, “Açıkçası devam eden çalışmalarımız” ifadesini kullandı.

Apple CEO’su şirketin neler yaptığı konusunda herhangi bir ayrıntı vermezken, şirketin kendi üretici yapay zekâsına “sorumlu” bir şekilde sahip olmak istediğinin altını çizdi. Cook, müşterilerin bu teknolojileri gelecekteki ürünlerin “kalbi” olarak göreceklerini belirtmeyi de ihmal etmedi.

Tecrübeli yöneticinin konuyla ilgili açıklamalarının tamamı şu şekilde: “Üretici yapay zekâ açısından elbette devam eden çalışmalarımız var. Bunun ne olduğuna dair ayrıntılara girmeyeceğim çünkü bildiğiniz gibi bunu gerçekten yapmıyoruz. Ancak yatırım yaptığımıza bahse girebilirsiniz. Oldukça fazla yatırım yapıyoruz. Bunu sorumlu bir şekilde yapacağız ve öyle de olacak… Zaman içinde bu teknolojilerin merkezinde yer alan ürün ilerlemelerini göreceksiniz.”

Tim Cook yapay zekâ hakkında daha önce de konuşmuştu

Tim Cook, yukarıda da belirttiğimiz gibi, yapay zekâ hakkında daha önce de açıklamalarda bulunmuştu. Apple CEO’su birkaç ay önce verdiği bir röportajda şirketinin yıllardır üretici yapay zekâ da dahil olmak üzere çeşitli yapay zekâ teknolojileri üzerinde araştırma yaptığını belirtmişti. Cook, mayıs ayında ise yapay zekânın potansiyelini övmüş, ancak bir taraftan da “düzeltilmesi gereken sorunlar” olduğunu dile getirmişti.

Bu, Tim Cook’un yapay zekadan ilk kez bahsetmesi değil. Birkaç ay önce verdiği bir röportajda Apple’ın “yıllardır üretken yapay zeka da dahil olmak üzere çok çeşitli yapay zeka teknolojileri üzerinde araştırma yaptığını” söylemişti. Mayıs ayında yönetici yapay zekanın potansiyeline övgüde bulunsa da “düzeltilmesi gereken sorunlar” olduğunu iddia etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER