Teknoloji

Tim Cook Donald Trump’ı ikna etmek için devreye girdi

tim cook donald trump
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD Başkanı Donald Trump, Apple CEO’su Tim Cook ile bir araya geldi. Görüşmeyi değerlendiren Trump, Cook’un Çin’e uygulanacak ekstra gümrük vergisinin Samsung ile rekabetinde Apple’a vereceği zarar konusunda “son derece ikna edici fikirler” paylaştığını belirtti.

İkili, geçtiğimiz cuma akşamı New Jersey eyaletinin Bedminister şehrinde bulunan ve ABD başkanları tarafından kullanılan golf kulübünde buluştu. Trump, görüşmenin detaylarını Vaşington’a dönerken Bloomberg, Fox ve CNBC‘de görev yapan gazetecilerle paylaştı.

ABD Başkanı şu ifadeleri kullandı: “Tim Cook ile çok iyi bir görüşme gerçekleştirdim. Tim Cook’a büyük saygı duyuyorum. Kendisiyle sohbetimizde gümrük vergileri üstüne konuştuk. Tim çok önemli noktalara değindi. Samsung’un en büyük rakipleri olduğunu ve merkezi Güney Kore’de olduğu için ekstra vergi ödemediğini hatırlattı.”

Donald Trump sözlerine şöyle devam etti: “Bunun üzerine kendisine ‘Apple ekstra gümrük vergisi öderken, bu vergiyi ödemeyen çok iyi bir şirketle rekabet etmesi zor mu?’ diye sordum ve ‘(Samsung) Ne kadar iyi bir rakip?’ diye ekledim. Tim, Samsung’un çok iyi bir rakip olduğunu söyledi. Samsung’un Güney Kore merkezli olmasından dolayı ekstra gümrük vergisi ödememe gibi bir avantajı var. Tim’in bu konuda oldukça somut fikirler sunduğunu düşünüyorum ve bu konuyu değerlendireceğim.”

Apple’ın ürünlerinin büyük kısmının montajı Çin’de gerçekleştiriliyor. Çin’den ABD’ye girecek ürünlere yılın ilerleyen dönemlerinden itibaren yüzde 10 oranında ekstra gümrük vergisi uygulanacak. Apple Watch ve AirPods gibi ürünlerde ek vergi uygulaması 1 Eylül’de başlayacak. iPhone, iPad ve MacBook gibi ürünler içinse 15 Aralık itibarıyla yürürlüğe girecek.

Samsung’un tedarik zincirinin biraz daha “çeşitlendirilmiş” olduğu söylenebilir. Şirketin üretim tesislerinin büyük kısmı Çin ve Vietnam’da bulunuyor. Bu nedenle Trump yönetiminin Çin’e karşı başlattığı ticaret savaşı Samsung’u etkilemiyor. Apple’ın da üretiminin bir kısmını Çin dışına kaydırmayı planladığı da bir süredir konuşuluyor.

Tim Cook ABD’de daha çok yatırım sözü mü verdi?

Trump, Tim Cook ile gerçekleştirdiği görüşmeden önemli bir manşet vermeyi daha ihmal etmedi. ABD Başkanı, Apple’ın ABD’de çok büyük yatırımlar yapacağını belirtse de, konuyla ilgili detayları paylaşmadı.

İLGİLİ HABERLER