ManşetlerTeknoloji

Tim Cook sonrası Apple CEO’luğu için en güçlü aday John Ternus

john ternus tim cook

64 yaşındaki Tim Cook, 2011 yılından bu yana Apple CEO’luğunu yürütüyor. Bloomberg tarafından yayınlanan bir analiz, Cook’tan sonra Apple’ın başına kimin geçebileceği konusunda dikkat çekici yorumlar barındırıyor. Analizde Apple’da bir kaptan değişikliğinin kısa vadede gerçekleşmesinin beklenmediği belirtilse de, görevi kimin devralabileceği konusunda çok sayıda ihtimalden bahsediliyor.

“Apple’ın iç dinamiklerine hakim” birkaç kişiyle yapılan görüşmeler sonunda hazırlanan analizde, yakın zamanda bir değişiklik yapılması durumunda operasyon direktörü (COO) Jeff Williams’ın Cook’tan sonraki CEO olmasının kesin olduğu belirtiliyor.

Haberde şu ifadeler yer alıyor: “Bu kişiler, Cook’un yakında görevi bırakması durumunda yerine birkaç yıl önce Cook’un halefi olarak en iyi aday olarak ortaya çıkan Operasyon Direktörü Jeff Williams’ın geçeceğini neredeyse kesin olarak söylüyor. Ancak bu yıl 61 yaşında olan Williams, Cook’tan yalnızca iki yaş küçük ve şirketteki kişiler onun yeni uzun vadeli şef olmasının artık pek mümkün olmadığını düşündüklerini söylüyor. Apple’ın yönetim kurulu muhtemelen Cook ve Jobs gibi en az on yıl boyunca görevde kalacak bir yönetici isteyecektir. Uzun süreli Apple yöneticilerinden biri, ‘Bana beş yıl önce sorsanız Jeff’in CEO olma yolunda liderliğini üstlendiği çok açıktı. Fakat üst düzey yöneticilerin yenilenmesindeki yavaşlık, kimi işe alabileceğiniz konusunda sorun yaratıyor.’ şeklinde konuştu.”

Ancak Cook’un en az üç yıl daha Apple CEO’luğunu sürdürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Eğer bu beklenti gerçeğe dönüşürse, Cook sonrası CEO’luk için en güçlü adayın John Ternus olduğu belirtiliyor. Hâlihazırda Apple’ın Donanım Mühendisliğinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı olan Ternus’un şirketteki rolü son birkaç yıldır giderek daha görünür hâle geliyor.

Analizde Ternus’un Tim Cook ve Eddy Cue da dahil olmak üzere pek çok kişinin övgüyle bahsettiği ve genel olarak “Apple içinde çok sevilen biri” olduğu vurgulanıyor. 49 yaşında olması da kendisinin şansını artıran faktörler arasında yer alıyor. Ternus’un yönetim kadrosunun diğer üyelerine kıyasla daha uzun süre sahnede olma ihtimali de yaşı sayesinde artıyor.

Tim Cook, John Ternus’u çok seviyor

Ternus’a şirket içindeki bakış konusunda analizde şu ifadeler yer alıyor: “Ternus, Apple içinde çok seviliyor. Cook, Williams ve diğer liderlerin saygısını kazandı. Apple’ın yönetim ekibine yakın bir kişi, ‘Tim onu çok seviyor, çünkü iyi bir sunum yapabiliyor, çok yumuşak huylu, e-postalarına asla tartışmalı bir şey koymuyor ve çok suskun bir karar verici. Tim gibi pek çok yönetici özelliği var.’ şeklinde konuştu. Eski üst düzey Apple donanım tasarımcısı Christopher Stringer, Ternus’u ‘yükseltildiği hiçbir rolde asla başarısız olmayan, güvenilir bir el’ olarak nitelendirdi. Konuyla ilgili bilgisi olan bir kişiye göre, Cook’un en yakın sırdaşı olarak bilinen Apple yöneticisi Eddy Cue, meslektaşlarına özel olarak Ternus’un bir sonraki CEO olması gerektiğini söyledi.”

Bloomberg, Craig Federighi ve Deirdre O’Brien gibi kişilerin, çok sevilmelerine rağmen, Tim Cook sonrası için şansı düşük adaylar olduğunu belirtiyor. Phil Schiller ve donanım şefi Dan Riccio gibi isimlerin ise görev sürelerinin sonuna yaklaştıklarına dikkat çekiliyor.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER