Teknoloji

Tim Cook veri güvenliğini konuşmak Çin Devlet Başkanı Yardımcısı ile bir araya geldi

tim cook

apple-ceo-tim-cook-240414

Çinli yetkililerin Apple’ın iCloud sitesine olan yerel trafiği sahte bir siteye yönlendirdiğine dair iddiaların konuşulduğu bir dönemde, Apple CEO’su Tim Cook ile Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Ma Kai bir araya geldi. Xinhua haber ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, Cook ve Kai kullanıcı bilgilerinin korunması ile bilgi ve iletişim alanlarındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Tarafların Apple’ın varlığını doğruladığı ve “aralıklı, organize ağ saldırıları” olarak tanımladığı ve kullanıcı bilgilerini ele geçirme amacıyla düzenlendiği söylenen saldırıları konuşup konuşmadığı ise bilinmiyor. Şirket saldırılarla Çin hükümeti arasında bir ilişki kurmasa da, araştırmacılar saldırının kaynağının Çin’in güvenlik duvarı olduğunu belirtmiş ve Microsoft Live’ın giriş sayfasına yapılan benzer saldırıları örnek göstermişlerdi.

Tim Cook Apple’ın CEO’luk koltuğunu Steve Jobs’tan devralmasının ardından şirketin Çin’le olan ilişkilerini biraz daha derinleştirmişti. Ülkeye ilk ziyaretini 2012 içinde gerçekleştiren Cook, geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük mobil operatörü China Telecom ile iPhone satışı için anlaşma sağlamıştı. Apple’ın yeni akıllı telefonları iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın Çin’de satılmasına geçtiğimiz eylül ayının sonlarında onay verilmiş ve cihazlar geçtiğimiz hafta resmen satışa sunulmuştu. Apple kullanıcılarına sahte iCloud sitesine takılmaktan nasıl kurtulabilecekleri konusunda bilgi verse de, geçtiğimiz yıl Çin’in güvenlik duvarına uyum sağlamak amacıyla bazı uygulamaları gönüllü olarak geri çekmesi nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.

İLGİLİ HABERLER