Manşetler

Apple CEO’su Tim Cook’un 2023 maaşı, kendi tavsiyesiyle yüzde 40 azaldı

tim cook

Apple’ın yayınladığı yıllık vekaletname açıklamasına (PDF) göre, şirketin CEO’su Tim Cook geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40 daha düşük maaş alacak. Üstelik bunu CEO’nun kendisi tavsiye etti.

Görünüşe göre, teknoloji devinin 2022’deki hissedarlar için yıllık istişare toplantısında, yöneticilere yönelik tazminat teklifleriyle ilgili olarak kullanılan “Say on Pay”, yani “Ödeme Rızası” oylarının yalnızca yüzde 64’ü, 2021 maaş paketlerinin korunmasından yanaydı. Sonuç hâlâ oyların çoğunluğuna karşılık gelse de bu, onay oranında yıldan yıla önemli bir düşüşü temsil ediyor. 9to5Mac‘in belirttiği gibi, önceki yıl oy kullanan hissedarların yüzde 94,9’u yöneticiler için tazminat tekliflerinden yana oy kullanmıştı.

Apple Tazminat Komitesi, bu yılın ödeme paketlerine karar vermek için Say on Pay’in oylama sonuçlarını ve Tim Cook’un “alınan geri bildirimler ışığında tazminatını ayarlama” tavsiyesini dikkate aldı. 2023 için Cook’un hedef maaşı, 2022’deki hedef maaşına nazaran 35 milyon dolar düşerek 49 milyon dolar oldu. Baz maaşı hâlâ 3 milyon dolar ve yıllık nakit teşviki değişmeden 6 milyon dolar; ancak öz sermaye ödül değeri 2022’de 75 milyon dolardan bu yıl 40 milyon dolara geriledi. Ayrıca, 2022’deki gibi 50-50 yerine yüzde 75 performans ve yüzde 25 zamana dayalı hak ediş olan bir hisse senedi ödülü aldı.

Tim Cook servetini hayır kurumlarına bağışlama sözü vermişti

Birkaç yıl önce servetini hayır kurumlarına bağışlayacağına söz veren Cook, bu yıl hisse senedi ödülleri ve ikramiyeler nedeniyle muhtemelen 49 milyon dolardan fazla kazanacak. Bloomberg‘e göre Cook, 2022’de 99,4 milyon dolar kazandı ve bu, yıl için hedeflediği toplam maaşından 15,4 milyon dolar daha fazlaydı. 2021’de toplam ödeme paketi 98,7 milyon dolardı.

Institutional Shareholder Services gibi danışmanlık şirketlerinden eleştirenler, Cook’un maaş paketine karşı oy kullanmaya çağırdılar ve hisse senedi ödülünün ne kadar büyük olduğu ve nasıl yapılandırıldığına ilişkin endişeleri dile getirmişlerdi. Firma daha önce “Ödülün yarısı performans kriterlerinden yoksun” demişti.

Cook’un tazminatındaki bu değişiklik, yönetici maaşına yönelik değişen tutumu yansıtıyor ve CEO, meslektaşları için bir örnek oluşturuyor olabilir. Ne de olsa, kendi seviyesindeki bir yöneticinin kendi maaşından kesinti yapılmasını tavsiye etmesi alışılmış bir durum değildir.

İLGİLİ HABERLER