Teknoloji

Tim Cook büyüme endişelerine ve dış tehditlere aldırış etmiyor

Apple CEO’su Tim Cook dün gerçekleşen yıllık hissedarlar toplantısında şirketin düşen hisse fiyatları için özür diledi. Cook hisselerin birkaç ay önceki durumuyla şimdiki durumu karşılaştırıldığında ortaya çıkan tablodan hem kendisinin hem de yönetim kurulunun hoşnut olmadığını, ancak uzun vadeye odaklandıklarını belirtti.

apple-tim-cook

Apple hissedarlarının aklına takılan uzun vadeli soruysa şirketin muhteşem büyümesini sürdürüp sürdüremeyeceği oldu. Toplantının ardından gerçekleştirilen soru-cevap seansında Cook daha çok bir önceki yıl hakkında konuştu. 48 milyar dolarlık bir büyüme kaydettiklerini söyleyen Cook, bu rakamın Google, Microsoft, HP, Dell, BlackBerry ve Nokia’nın toplamından daha fazla olduğunu ifade etti. CEO şirketin akıllı telefon ve tablet pazarlarında büyüme kaydettiğini, Çin ve Brezilya pazarlarında da etkileyici rakamlar elde ettiğini dile getirdi. Cook Çin ve Brezilya’da iPad satın alanların yüzde 50’den fazlasının ilk kez bir Apple ürünü aldıklarını belirtirken, bu müşterilerin farklı ürün ve servisler almak için yeniden Apple’a gelmesini umduklarını sözlerine ekledi.

Cook Apple’ın geleceğine ilişkin planlarına dair fazla bir ipucu vermedi. Yeni kategorileri değerlendirdiklerini söyleyen CEO, bunlar hakkında konuşmadıklarını ama araştırma yaptıklarını ifade etti. Samsung ve diğer Android üreticileriyle girilen rekabete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cook, ortada dolaşan pazar paylarının doğruluğuna ilişkin gelen bir soruyu da cevapladı. Android’in akıllı telefon pazarında daha büyük bir paya sahip olduğunun açık olduğunu söyleyen Apple CEO’su, tablet kısmındaysa ibrenin iOS’a döndüğünü belirtti.

Tim Cook pazar payının her şey olmadığına dikkat çekti ve Apple için pazar payının sadece güçlü bir ekosistem oluşturmak için gereken kritik kitleyi elde etmekte önemli olduğunun altını çizdi. Pazar paylarını isteseler çok rahat yükseltebileceklerini söyleyen CEO, bunun kendileri için iyi olmayacağını ifade etti.

İlgili >> CNBC

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER