EğlenceManşetler

Tim Cook: Apple Music’teki önceliğimiz para kazanmak değil

tim cook apple musicApple Music, kısa süre önce ABD’de ücretli abone sayısı bakımından Spotify’ı geride bırakmıştı. Çevrimiçi müzik servisinin performansı Apple adına tatmin edici görünse de, CEO Tim Cook çevrimiçi müzik pazarının genelinin bilgisayarlara olan bağımlılığından endişeli görünüyor.

Fast Company dergisine konuşan Tim Cook, şu ifadeleri kullandı: “Müzikten insanların ve insanlığın çıkarılmasından dolayı endişe duyuyoruz. Sanatın ön planda olması gerekirken, bitler ve baytlar daha çok konuşuluyor.”

Apple CEO’sunun bu sözlerinin algoritmik çalma listeleri yerine insanlar tarafından özel olarak hazırlanan çalma listelerine odaklanan Spotify’a bir tür destek olarak değerlendirilebilir. Ancak Spotify’ın bu dönüşüm çerçevesinde Apple Music’in R&B listelerini derleyen Carl Chery’yi transfer etmesi de Apple’ı rahatsız etmiş gibi görünüyor.

Apple ve Spotify arasında çevrimiçi müzik pazarında büyük bir rekabet yaşansa da, iki şirket arasında doğrudan bir karşılaştırma yapmak pek kolay değil. Apple her çeyrekte milyarlarca dolar kazanırken, Spotify henüz kâr edebilmiş değil. Bu durum sayesinde Tim Cook, lafı hiç dolaştırmadan Apple Music’teki önceliklerinin para kazanmak olmadığını söyleyebiliyor. Buna rağmen, platform hâli hazırda şirketin önemli odak noktalarından biri olan Servisler biriminin çatısı altında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl servislerden 30 milyar dolar kazanan Apple, 2021 itibarıyla söz konusu miktarı 50 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyor.

Apple’ın elinde Apple Music’in dağıtımı konusunda önemli bir avantaj bulunuyor. Apple Music uygulaması her yıl satılan milyonlarca iPhone ve iPad’de ön yüklü olarak sunuluyor. Buna ek olarak, Apple’ın HomePod hoparlörü de Apple Music’i destekliyor. Spotify ise HomePod’dan daha yaygın olan Amazon Echo ve Google Home serisi hoparlörlerde boy gösteriyor. Şirketin kendi akıllı hoparlörünü geliştirdiği söylense de, henüz bu konuda ortaya çıkan bir sonuç olmadı.

Tim Cook, röportajında Apple Music’in büyük bir hayranı ve sadık bir kullanıcısı olduğunu belirtmeyi de ihmal etmedi. Müzik olmadan egzersiz yapamadığını söyleyen Apple CEO’su, müziğin kendisi için önemini şu sözlerle anlattı: “Müzik bana ilham veriyor, beni motive ediyor. Geceleri sakinleşmeme yardımcı oluyor. Müziğin tüm ilaçlardan daha iyi olduğunu düşünüyorum.”

İLGİLİ HABERLER