Teknoloji

Tim Cook: Terör saldırılarının ardından İngiliz hükümetine yardımcı olduk

tim cook apple

tim cookApple CEO’su Tim Cook, İngiltere’de gerçekleşen terör saldırılarının ardından İngiliz hükümetiyle işbirliği içinde çalışmaya başladıklarını açıkladı. Apple’ın İngiliz kolluk kuvvetlerine yardımcı olması sürpriz olarak değerlendirilmese de, yardımın geliş zamanı dikkat çekiyor. Başbakan Theresa May, geçtiğimiz hafta sonu Londra’da gerçekleştirilen terör saldırısının ardından aşırı uçlarla mücadele için yeni dijital düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtmişti. Apple daha önce uçtan uca şifrelemeye olan desteği nedenle İngiliz hükümetiyle karşı karşıya gelmişti.

Bloomberg’e konuşan Cook, İngiliz hükümetiyle çalışmalarının sadece kanuni yaptırımlarla sınırlı olmadığını ve bazı saldırılara ilişkin olarak da işbirliği yapıldığını belirtti. Apple CEO’su işbirliği hakkında fazla detay veremeyeceğini de sözlerine ekledi.

Cook’un açıklamaları, dijital gözetimin mevcut statükosunun soruşturmalar için yeterli olduğu şeklinde yorumlanabilir. Apple’ın daha önce polisten gelen tüm veri taleplerine hızlı biçimde yanıt verdiğini söyleyen Cook, bu taleplerin yasal yollarla iletildiğinin altını çizdi. Apple CEO’su, desteklerinin İngiliz kolluk kuvvetleri tarafından da iyi bir işbirliği olarak yorumlanmasını umduklarını belirtti.

Tim Cook: Üst veri de kolluk kuvvetlerine yardımcı olabilir

Cook, İngiliz hükümetinin uçtan uca şifrelemeye olan itirazı hakkında da konuştu. iMessage ve WhatsApp gibi uygulamalarda kullanılan bu koruma yöntemi, aralarında İngiltere’nin de bulunduğu bazı ülkeler tarafından eleştiriliyor. Tim Cook ise teknoloji şirketlerinin üst veri formatında da çok sayıda bilgi paylaşabileceğini belirtti. Apple CEO’su, içerik saklansa bile mesajların kimler arasında alınıp gönderildiği gibi bilgilerin paylaşıldığını hatırlattı. Cook bu bilgilerin de bağlamsal açıdan değerlendirildiğinde fazlasıyla işe yarayacağının altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER