Teknoloji

Tim Cook Apple’ın fiyat politikası hakkında konuştu

tim cook

Apple CEO’su Tim Cook, Almanya programı çerçevesinde haftalık haber dergisi Stern’e konuştu. Kurgusal olmayan kitapların özetini çıkaran bir uygulama olan Blinkist’in Berlin’deki ofisinde gerçekleşen röportajın ana gündem maddeleri yeni iPhone’lar ve Apple TV Plus oldu.

Buna rağmen, röportajda Apple’ın fiyatlandırma stratejisi de gündeme geldi. Cook, Apple olarak fiyatlarını mümkün olduğunca düşük tutmayı istediklerini dile getirdi. Apple CEO’su bu yıl iPhone’ların başlangıç fiyatını aşağıya çekmekten dolayı mutlu olduklarının da altını çizdi.

Apple’ın 2018 model iPhone’ları içinde giriş segmentine yerleşen iPhone XR, Avrupa’da 799 avrodan başlayan fiyatlarla satışa sunulmuştu. Bu telefonun halefi olan iPhone 11’in başlangıç fiyatı ise 749 avro.

Apple’ın çevrimiçi video platformu Apple TV Plus da özellikle fiyat politikasıyla Netflix’i zorlayacak gibi görünüyor. Platform, hizmet vereceği ülkelerin neredeyse tamamında Netflix’in başlangıç paketinin yarı fiyatına erişilir olacak. Yine de, Cook’a göre Netflix’in Apple’dan çekinmesi için bir sebep yok. Apple TV+’ın “kazanan her şeyi alır” stratejisiyle hareket etmeyeceğini söyleyen Apple CEO’su, pek çok kişinin birden fazla servise abone olduğu ve Apple TV+’ın da bu servisler arasında yer aldığı bir senaryo hedeflediklerini belirtti.

Tim Cook Apple’ın geleceği hakkında da konuştu

Cook, gelecekte Apple adına sorun teşkil edebilecek bir konuya da değindi. 2020’de ABD başkanlık seçimlerinde Demokratların adaylarından biri olmak için yarışan Elizabeth Warren, büyük teknoloji şirketlerinin ayrılması gerektiğini sıklıkla dile getiriyor. Apple’ın iOS’teki uygulama mağazasında tekel oluşturduğu iddiası da ABD Yüksek Mahkemesi tarafından savunuluyor.

Cook ise makul bir insanın Apple’a tekelci demesinin mümkün olmadığını iddia ediyor. Apple CEO’su, insanların tarayıcıları üzerinden Apple tarafından onaylanmamış içeriklere erişebileceğine dikkat çekerken; App Store’un güvenle uygulama indirilecek bir yer olduğunu da vurguluyor.

Tim Cook, Apple’ı diğer markaların yanında kendi markasını taşıyan bazı ürünler de satan bir süpermarkete benzetti. Apple CEO’su, App Store’da şirketin elinden çıkan uygulama sayısının 30-40 civarında olduğunu, buna karşılık diğer geliştiricilerin uygulamalarının sayısının 2 milyonu geçtiğini hatırlattı.

İLGİLİ HABERLER