Teknoloji

Tim Cook: Kullanıcı verilerinin daha fazla korumaya ihtiyacı var

tim cook

tim cookApple CEO’su Tim Cook, Çin Kalkınma Forumu’nda yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. 50 milyon Facebook kullanıcısının profillerindeki bilgilerin Cambridge Analytica tarafından kullanılmasının ortaya çıkmasının ardından konuya değinen Cook, tüketici verilerinin korunması için incelikli biçimde hazırlanmış yasalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Apple CEO’su, şirket olarak uzun yıllardır kişisel verilerini tam olarak anlamadan başkalarına teslim edenler için endişe duyduklarını dile getirdi.

Cook, belli bilgilerin insanların psikolojik profillerinin çıkarılması için kullanıma hazır olmaması gerektiğini ifade etti. Apple CEO’su, “Birilerinin sizin yıllar boyunca internette hangi siteleri gezdiğinizi görme, kişi listenizdekileri bilme, bu kişilerin listesindekileri bilme, neleri sevip neleri sevmediğinizi izleyebilme, kısacası hayatınızın her mahrem detayına hakim olma yeteneği, benim bakış açıma göre, olmamalı.” şeklinde konuştu.

Cook sözlerine şöyle devam etti: “Pek çok ülkede pek çok kişinin, ne olduğunu tam olarak bilmeden, verilerinden vazgeçmesinden dolayı endişe duyuyoruz. İnsanların bilgilerinden oluşturulan detaylı profiller günün birinde, onlar farkında olmadan, insanların fazlasıyla üzülebileceği bir olay için kullanılabilir. Ne yazık ki, bu tahmin şimdiye kadar çok defa gerçeğe dönüştü.”

Tim Cook, ABD’nin Çin’den ithal edilen ürünlere ekstra gümrük vergisi uygulama kararı ve Çin’in buna verdiği karşılık hakkında da konuştu. Açıklığı benimseyen ülkelerin büyük başarılara ulaştığını belirten Apple CEO’su, benimsemeyenlerin ise başarılı olamadığını dile getirdi. Cook, iki tarafta da itidal yanlısı fikirlerin baskın gelmesini umduğunu sözlerine ekledi.”

İLGİLİ HABERLER