Teknoloji

Tim Cook’un 2021’deki maaş paketi 100 milyon dolara yaklaştı

tim cook apple

Apple tarafından perşembe günü kayıt altına alınan bir vekil beyanı, dünyanın en değerli ve en kârlı şirketini on yıl yönettikten sonra tam olarak ne kadar kazanılabileceğini ortaya koydu. Tim Cook için bu rakam 98,7 milyon dolar oldu.

Apple CEO’sunun temel maaşı 3 milyon dolar olarak kalırken, ek 12 milyon dolar teşvik, 82 milyon dolar değerinde hisse senedi primi, güvenlik ve özel uçuşlar (2017’den beri Apple CEO’sunun ticari uçmasına izin vermiyor) gibi öğeleri karşılamak için harcanan para ile toplam tutar 100 milyon dolara yaklaşıyor.

Bu, MacRumors’un belirttiğine göre, Tim Cook’un 2020’de aldığı 14.8 milyon dolarlık maaşının altı katından fazladır. Üstelik Cook’un şirketi devraldığında aldığı on yıllık paketin son parçası olarak bu yıl kazanılan 750 milyon dolardan fazla hisseyi içermiyor. Bu paketin şartları 2013’te hisse senedi performansı düştüğünde değişti. Apple, bunun Cook’un isteği üzerine gerçekleştiğini ve hissedarlara yeterli parayı iade etmediği takdirde hibenin bir kısmını riske attığını söylemişti. Geçtiğimiz ağustos ayında, Tim Cook Apple’ın tepesindeki onuncu yılını tamamladığında, şirket 2,5 trilyon dolarlık bir piyasa değerine yaklaşıyordu. O zamandan bu yana kısa bir süre için değeri 3 trilyon doları da aştı.

Böyle bir belgenin varlığı, Cook ve onun yanı sıra diğer yönetim kurulu üyeleri ve yürütme ekibi için şeffaflığın doğası gereğidir. Apple, kendi belgesinde, medyan çalışanının ücretini bulmak için, sürekli uygulanan ücret ölçütü olarak 2021’de çalışanlara verilen özsermaye ödüllerinin taban maaşı, ikramiyeleri, komisyonları ve hibe tarihi gerçeğe uygun değerini bir araya getirdikten sonra, 1447’ye 1’lik oranla birlikte, 68 bin 254 dolara ulaştığını söylüyor.