Teknoloji

TikTok, İsrail-Hamas savaşıyla ilgili yanlış bilgilerle mücadele yöntemlerini açıkladı

tiktok avrupa birliği

TikTok, İsrail-Hamas savaşının ardından yayılan yanıltıcı ve şiddet barındıran içerikleri azaltma planını açıklayan sosyal medya şirketleri arasına katıldı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, bu tarz bilgilerle mücadele için bir kumanda merkezi oluşturuldu. Bu kumanda merkezinin şirketin 40 bin kişilik küresel güvenlik profesyonelleri ekibinin önemli üyelerini bir araya getirdiğini ve hızlı gelişen bu krize son derece çevik bir şekilde yanıt verildiği ifade edildi. Daha önce Meta ve X‘ten de benzer açıklamalar gelmişti. Bu iki şirket de yanlış bilgilerin yayılması konusunda Avrupa Birliği’nden uyarı niteliğinde mektuplar almıştı.

TikTok’un aldığı ekstra önlemler arasında Arapça veya İbranice konuşabilen daha fazla moderatörü işe almak ve kullanıcıları veya moderatörleri ifşa etmemek için sansürlenmemiş veya şiddet içeren içerikleri tespit edecek şekilde otomatik algılama sistemlerini düzenli olarak güncellemek yer alıyor.

Bu noktada şirketin “cephenin ön saflarında” olan moderatörlere yönelik sağlık hizmetlerini de genişlettiğini belirtmekte fayda var. Şirket, 2021’de bir moderatörü tarafından “zihinsel travma” nedeniyle dava edilmişti. Davayı açan moderatör okula silahlı saldırı veya yamyamlık gibi olayları barındıran üç ila on videoyu aynı anda izlemek zorunda kaldığını öne sürmüştü.

TikTok yaklaşık 500 bin videoyu kaldırdı

TikTok’un taraflar arasındaki saldırıların başladığı 7 Ekim ile açıklamayı yayınladığı 15 Ekim tarihleri arasında yaklaşık 500 bin videoyu kaldırdığı, İsrail ve Gazze’den başlatılan 8 bin canlı yayını sonlandırdığı açıklandı. Şirket önümüzdeki dönemde belli terimler için yapılan aramalarda İngilizce, İbranice ve Arapça yanlış bilgi uyarıları sunmayı planlıyor.

İLGİLİ HABERLER