Eğlence

TikTok video önerilerinin nedenlerini açıklıyor

tiktok video

TikTok‘un “Sizin İçin” sekmesinin temelindeki algoritma kullanıcıları hem etkiliyor hem de bazı şüpheleri beraberinde getiriyor. Uygulamanın öneri keskinliği kullanıcıları sevindirse de, şirketin bunu kullanıcıları manipüle etmek için kullandığını iddia edenler de bulunuyor. TikTok video önerilerini neden yaptığını açıklayarak bu eleştirileri durdurmayı hedefliyor gibi görünüyor.

Bunun için uygulamada kullanıcıların karşısına “Bu videoyu neden görüyorsunuz?” başlıklı bir mesaj çıkıyor. Böylelikle kullanıcıların söz konusu videonun kendilerine neden önerildiğini anlaması hedefleniyor. Bu mesaj videodaki soru işareti ikonuna dokunulduğunda ortaya çıkıyor.

Konuyla ilgili olarak şirketin blogunda yayınlanan yazıda öneri sisteminin temelinde teknik modellerin olduğu vurgulanıyor. Ancak TikTok’un açıklamalarının şimdilik biraz somut kaldığını söylemek gerekiyor.

TikTok video önerisi açıklamalarını detaylandıracak

Şirket tarafından paylaşılan ekran görüntüsünde, video önerisi için “Bu video ABD’de popüler” ve “Hanna’yı takip ediyorsunuz” gibi gerekçelerin sunulduğu görülüyor. Diğer gerekçelerin ise “kullanıcı etkileşimleri” doğrultusunda şekillendirilmesi muhtemel görünüyor.

TikTok video önerileriyle ilgili açıklamalarına daha fazla kapsam ve şeffaflık eklemeyi hedefliyor. Bu da açıklamaların daha detaylı hâle geleceğini gösteriyor. Önümüzdeki dönemde hesap ayarı gibi algoritma etkileyen başka faktörlerin de açıklamalara eklenebileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER