Teknoloji

TikTok’a rakip olacak yeni bir kısa video platformu: Byte

byte kısa video

Vine’ın yaratıcılarından Dom Hofmann, bir süredir kısa video platformunun takipçisi olacak Byte adlı yeni bir uygulamanın üzerinden çalışıyordu. Bir süredir beta formunda test edilmekte olan bu uygulama iOS ve Android üzerinde yayınlandı. Ne var ki, uygulama henüz Türkiye’ye açılmadı.

Hoffman, Twitter’ın Vine’ı satın almasından sonra ayrılmıştı ve Byte’ın geliştirme çalışmalarıyla yıllardır belirli aralıklarla uğraşıyordu. Bu uygulama hakkında çıkan son resmi haber Kasım 2018’de gelmişti ve Hofmann, uygulamanın takip eden yılın ilkbaharında çıkacağını söylemişti.

Vine’ın takipçisi olan projenin adı V2’ydi, ancak Hofmann Mayıs 2018’de bu projeyi Byte olarak yeniden adlandırdı. Bu adı TikTok’un Çinli yapımcısı Bytedance ile karıştırmamak gerek. TikTok şimdi Byte’ın en büyük rakibi konumunda bulunuyor ve bu uygulama hızlı şekilde girdiği her platformun en popüler uygulamalarından bir tanesi hâline geldi. Instagram ve Snapchat gençlere daha az hitap eden ve daha fazla reklama açılan ortamlar hâline geldikçe, Vine’ın boşalttığı kısa video ihtiyacını TikTok giderdi.

https://twitter.com/dhof/status/1220864537437581312

Aslında Hofmann’ın Byte adını 2015 yılında, Vine’dan sonraki uygulamasını geliştirirken kullandığı belirtiliyor. Bu uygulama içinde orijinal Vine gibi sosyal bileşen barındıran ve yaratıcılık odaklı bir uygulamaydı, ancak ömrü kısa oldu. Kullanıcılara görseller ve GIF animasyonları üzerinde özelleştirilmiş film müzikleri oluşturma imkanı tanıyordu. Daha sonra TikTok bunu lisanslı müzikler ve ağız hareketlerinin üzerine oturtulduğu seslerle daha ileri götürdü. Hofmann daha sonra elindeki Byte adını, V2 adıyla geliştirdiği başka bir ürününde kullanmaya karar verdi ve böylelikle Byte uygulaması son hâliyle karşımıza çıktı.

Hofmann 2019 hedefini kaçırdı. Ancak Byte en sonunda çıktı ve Twitter’ın satın aldıktan dört yıl sonra kapattığı Vine’ın tutkunları da mutlu olacaktır. Byte, kapanan platformun kısa, ancak yaratıcılık içeren videoları için yeni bir ortam olacak. TikTok kullanıcılarının Byte’a bir şans verip vermeyeceklerini ise zamanla göreceğiz.

https://twitter.com/byte_app/status/1220863428006481920

TechCrunch’a bir röportaj veren Hofmann, Byte’ın en sonunda reklamlara açıldığı zaman, gelir paylaşım mekanizmasıyla yapımcılara emekleri karşılığı para vereceğini kaydetti. “Tüm bunlara bakıyoruz, ancak kendi gelirlerimizle ve kendi fonlarımızla destekleyerek başlayacağız. Pilot programın yakında nasıl çalışacağı hakkında daha fazla ayrıntıya sahip olacağız.” dedi. Byte’ın resmi Twitter hesabı üzerinden paylaşılan bir dizi tweette de, şirket yapımcılara parasal destekte bulunmanın başvuracakları önemli yollardan bir tanesi olacağı, bunun hem yaratıcılığı hem de topluluğu destekleyeceği vurgulandı.

İLGİLİ HABERLER