Teknoloji

TikTok popüler hesaplara torpil mi yapıyor?

tiktok algoritma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

TikTok günümüzün en popüler sosyal medya platformları arasında yer alıyor. Forbes’un haberine göre, şirketin geçtiğimiz yıl uygulamaya koyduğu iki kademeli moderasyon politikası çerçevesinde popüler kullanıcılara “imtiyazlı” bir muamele uygulanıyor.

2021’in eylül ayında yapılan bir toplantıya ait ses kaydına ulaşan Forbes, bu toplantıda 5 milyondan fazla takipçiye sahip hesaplar için hazırlanan “yaratıcı etiketleri” isimli bir şirket içi özelliğin konuşulduğunu belirtti. Çoğunluğunu tanınmış kişilerin oluşturduğu bu grubun moderasyonunun ayrı bir kanaldan yürütülmesi şirketin “torpilli” tavrının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Forbes’un haberindeki toplantı metninde şu ifadelerin kullanılması göze çarpıyor: “Bu kullanıcılara diğer hesaplara davrandığımız gibi davranmak istemiyoruz. Biraz daha müsamaha olduğunu söyleyebilirim.”

TikTok’un internet sitesinde platformun Topluluk Kuralları’nın “herkes ve her şey” için geçerli olduğu belirtiliyor. Şirket tarafından Forbes’a gönderilen açıklamada da popüler kullanıcılara iltimas yapıldığı iddiası yalanlandı.

İddianın doğruluğu konusunda şu an için bir şey söylemek kolay değil. Ancak TikTok’un popüler kullanıcılarına torpille suçlanan ilk sosyal medya platformu olmadığını da belirtmek gerekiyor. Meta’nın XCheck isimli sistemiyle milyonlarca yüksek profilli Facebook ve Instagram kullanıcısına kuralların etrafından dolaşma imkanı verdiği geçtiğimiz yıl ortaya çıkarılmıştı.

İLGİLİ HABERLER