Teknoloji

Oracle TikTok’un veri ve içerik yönetimini denetliyor

tiktok universal

TikTok’un Çin’de resmi kuruluşlara bilgi aktardığı iddiası özellikle ABD’de sıklıkla dile getiriliyor. Amerikan siyasilerinin hedefi olan sosyal medya platformunun kullanıcı verilerini saklama ve gizlilik pratikleri geçmişte bir çok kez incelenmişti. Yeni bir habere göre, şu sıralarda TikTok Oracle tarafından denetleniyor.

Axios’un haberine göre, Oracle TikTok’un operasyonlarını mercek altına almış durumda. Denetleme sırasında özellikle akış algoritmasının ve içerik moderasyonunun incelendiği ve bunların Çin tarafından manipüle edilip edilmediğine bakıldığı belirtildi.

Donald Trump’ın başkanlığı sırasında TikTok’un ABD operasyonunu Amerikan şirketlerine devretmesi gerektiği ve aksi takdirde platformun yasaklanacağı açıklanmıştı. Bu dönemde TikTok, Walmart ve Oracle gibi şirketlerle görüşmüştü. Önce mahkemenin daha sonra da yeni başkan Joe Biden’ın kararıyla bu zorunluluk ortadan kalksa da, TikTok Oracle ile bulut altyapısını kullanmak için anlaşmaya varmıştı.

Haziran ayından bu yana TikTok, ABD’deki kullanıcı verisini Oracle üzerinden yönlendiriyor. Ancak bu değişiklik Çin’deki ByteDance mühendislerinin ABD’deki TikTok kullanıcılarının özel verilerini gördüğünün ortaya çıkmasının ardından yapılmıştı.

İLGİLİ HABERLER