Teknoloji

TikTok fenomenleri için para kazanma devri başlıyor mu?

abd tiktok pulse tiktok youtube

Son zamanların en dikkat çekici sosyal ağlarından biri olan kısa video platformu TikTok, önemli bir test gerçekleştiriyor. Platform, kullanıcıların uygulama üzerinden ürün bulmasını ve bu ürünlerin satın alabilmesini test ediyor. Söz konusu test çerçevesinde kullanıcılar e-ticaret sitelerine yönlendiriyor.

Bu yeni özellik, platform için içerik hazırlayanlara videolarına bağlantı ekleme fırsatı veriyor. Üçüncü taraf e-ticaret sitelerine yönlendirilen kullanıcıların buradan TikTok’taki videoda gördükleri ürünleri satın alabilecekleri belirtiliyor. İçerik sahiplerinin TikTok’taki profillerine de web sitesi bağlantısı ekleyebileceği de konuşulanlar arasında yer alıyor. Test edilen bu özellik, TikTok’ta geniş takipçi kitlelerine ulaşan kullanıcılar için de ciddi bir gelir kapısının oluşabileceği anlamına geliyor.

TikTok’un e-ticaret testini ortaya çıkaran isim, Çin’de faaliyet gösteren pazarlama ajansı Uplab’in kurucusu Fabian Bern oldu. Bern, bulduklarını bir video aracılığıyla Twitter hesabında paylaştı. TikTok’tan konuyla ilgili olarak TechCrunch sitesine gönderilen açıklamada ise testin uygulamayı geliştirme amacıyla yapılan bir tür “deney” olduğu belirtildi.

TikTok’un yeni özelliği, Instagram’ın hikayeler ve alışveriş etiketli paylaşımlar üzerinden satış yapılabilmesine bir hayli benziyor. Instagram’ın bu imkanından takipçi kitleleri farklı büyüklükte olan pek çok “tanınmış kişi” yararlanıyor. Alışveriş, Instagram’ın önem verdiği genişleme alanları arasında yer alıyor.

Instagram ve TikTok arasındaki rekabet kızışacak gibi görünüyor

Benzer kitlelere hitap eden Instagram ve TikTok’un arasındaki mücadele, önümüzdeki dönemde biraz daha kızışacak gibi görünüyor. Her iki servis de kendisinde eksik olan özellik için diğerinden ilham alıyor. Aktif kullanıcı sayısı bakımından Instagram, 1 milyar kullanıcısıyla TikTok’u ikiye katlıyor. Ancak TikTok’un kullanıcı sayısı da hızla artıyor. Platformun iOS uygulaması, 2019’un ilk çeyreğinde App Store’da en çok indirilen uygulama olmuştu.

TikTok, gençlere ulaşma konusunda Instagram’dan daha iyi bir iş çıkarıyor. Platformun kullanıcı kitlesinin yüzde 41’ini 16 ila 24 yaş arası gençler oluşturuyor. Bu da TikTok’u gençlere ulaşmak isteyen markalar açısından daha değerli bir hedef hâline getiriyor. Test edilen e-ticaret özellikleri de TikTok’un markaların gözündeki cazibesini biraz daha artırabilir. Söz konusu öngörülerin doğru çıkıp çıkmayacağını görmek içinse beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER