Teknoloji

TikTok’tan Donald Trump’a “hukukun üstünlüğü” hatırlatması

tiktok universal

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok konusundaki düşüncesinde kararlı olduğunu imzaladığı en son başkanlık kararıyla göstermişti. Söz konusu karara göre, TikTok’un ana şirketi ByteDance 45 gün içinde sosyal medya ağının ABD faaliyetlerini ABD merkezli bir şirkete satmazsa, bu şirketle yapılan tüm ticari işlemler askıya alınacak. TikTok’tan bu karara yanıt gelmesi fazla zaman almadı.

İlgili başkanlık kararının yasalarla alakası olmadığını belirten şirket, ABD’nin güvenlik endişelerini gidermek için çalışmasına rağmen herhangi bir yargı süreci olmadan böyle bir noktaya gelindiğine dikkat çekti.

Hakkını Amerikan mahkemelerinde aramaya hazırlanan TikTok’un konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Hukukun üstünlüğünün devredışı bırakılmaması için önümüze sunulan tüm imkanları kullanacağız. Şirketlerimizin ve kullanıcılarımızın Amerikan hükümetinden olmasa bile Amerikan mahkemelerinden adil bir muamele göreceğine inanıyoruz.”

Açıklamada kararın küresel iş çevrelerinin ABD’de hukukun üstünlüğüne yönelik inancını da sarsabileceği ifade edildi.

TikTok, kararın ifade özgürlüğüne ve açık pazara karşı tehlikeli bir emsal niteliği taşıdığını öne sürdü. Karara gerekçe olarak gösterilen konularda Amerikan hükümetiyle yapıcı bir süreç yürütmeye çalıştığını belirten şirket; algoritmasını açmasını ve moderasyon politikalarını şeffaflaştırmasını iyi niyetine örnek olarak gösterdi. TikTok, kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşmadığının ve Çin’in isteği doğrultusunda sansür uygulamalarına gitmediğini belirtmeyi de ihmal etmedi.

TikTok, Donald Trump tarafından imzalanan başkanlık kararıyla ilgili açıklamasında Microsoft’la yürüttüğü görüşmeleri de hatırlattı. Şirket, ABD’deki operasyonunun tamamını bir Amerikan şirketine satmaya hazır olduğunu belirtti. Microsoft ve TikTok arasında bu konuda yürütülen görüşmelerin 15 Eylül’e kadar sonuçlanması hedefleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER