Teknoloji

TikTok doğal sınırlarına ulaştı mı?

tiktok

Çin’in sosyal medya dünyasına en büyük katkılarından biri olan TikTok, küresel popülaritesinin sınırlarına yaklaşıyor gibi görünüyor. 2016’da Musical.ly adıyla bir “playback” uygulaması olarak yola çıkan platform, ByteDance tarafından satın alındıktan sonra bir dönüşüme girmişti. Bu dönüşüm, TikTok’u dünyanın en değerli girişimi haline getirdi.

TikTok’un küresel açılımı 2017’de gerçekleşmişti. Vine ve YouTube arasında bir yerde konumlanan uygulama, kültürel açıdan “zamanın ruhunu” yakalamayı başarmış ve farklı coğrafyalardan çok farklı gruplara ulaşmıştı.

TikTok’un 2019’da şimdiye kadar kazandığı kullanıcı sayısı 500 milyonu geçmiş durumda. Bu da, platformun toplam kullanıcı sayısının 1.5 milyarı bulduğu anlamına geliyor. Ancak mobil analitiği şirketi Sensor Tower’ın verileri, TikTok’un büyüme hızının ilk kez yavaşladığını gösteriyor.

2019’un 30 Eylül itibarıyla sona eren üçüncü çeyreğinde TikTok’un toplamda 177 milyon defa indirildiği görülüyor. Bu sayı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 oranında bir düşüşü gösteriyor. Bu durumda TikTok’un Facebook üzerinde yürüttüğü reklam kampanyasını durdurmasının da etkili olmuş olabileceği belirtiliyor. Bloomberg’in haberine göre, bu kampanya, özellikle ABD’de TikTok’a hatırı sayılır sayıda yeni kullanıcı kazandırdı.

TikTok başka problemlerle de karşılaşabilir

Önümüzdeki dönemde TikTok’un karşısına büyüme hızının yavaşlamasının dışında başka sorunlar da çıkabilir. Çeşitli ülkelerde siyasetçilerin tepkisiyle karşılaşan platform, rakiplerinin de eleştirisine maruz kalmıştı. TikTok’u eleştiren isimlerden birisi de Facebook CEO’su Mark Zuckerberg olmuştu.

Amerikalı siyasetçiler, TikTok’un kullanıcı verilerini nasıl yönettiği konusunda çeşitli endişelere sahip. Buna ek olarak, platformun Hong Kong’daki protestolar sırasında göstericilerin içeriklerini sansürlediği iddiası da gündeme gelmişti. Hâlihazırda TikTok için ABD’de bir ulusal güvenlik incelemesi yapılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER