Teknoloji

TikTok ABD-Çin ilişkilerinde tansiyonu yükseltiyor

tiktok universal

TikTok, zaten gergin olan Çin ve ABD arasındaki ilişkileri biraz daha hassaslaştıracak gibi görünüyor. Trump yönetimi ByteDance’i en azından TikTok’un ABD’deki operasyonunu devretmesi konusunda sıkıştırıyor. Çin ise ABD’nin tavrını bir “hırsızlık” çabası olarak değerlendiriyor.

Microsoft’un TikTok’un belli ülkelerdeki operasyonunu satın almayı istediğine dair haberler bir süre önce gündeme gelmiş ve yazılım devi de bu durumu doğrulamıştı. Böyle bir satışa onay verebileceğini belirten Trump, satıştan ABD hazinesinin de pay alması gerektiğini öne sürmüştü. Microsoft’un ABD dışında Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki TikTok operasyonlarını da satın alabileceği konuşuluyor.

TikTok’un çatı şirketi ByteDance tarafından BBC’ye yapılan açıklamada ise şirketin küresel bir oyuncu olma konusunda kararlı olduğunun altı çizildi. Küresel genel merkezin ABD dışına taşınması ihtimalinin de masada olduğu ifade edildi. TikTok, Çin’den çıkıp ABD’de başarılı olmuş sayılı girişimler arasında bulunuyor.

Çin hükümetine yakın Global Times gazetesinin editörü, TikTok’un olası satışını “aleni hırsızlık” olarak tanımladı ve şu ifadeleri kullandı: “Başkan Trump, bir zamanların muhteşem ABD’sini bir haydut devlete dönüştürüyor.” ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise TikTok’un doğrudan Çin Komünist Partisi’ne veri aktardığını öne sürdü.

Çin ve ABD arasındaki TikTok gerilimi önümüzdeki günlerde de oldukça konuşulacak gibi görünüyor. Microsoft’un olası bir satın alma konusundaki kesin kararını 15 Eylül’e kadar vermesi bekleniyor. ABD Başkanı Trump’ın TikTok’a verdiği süre de bu tarihte dolacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER