Teknoloji

TikTok CEO’su: ByteDance’in TikTok’u satması ABD’yi rahatlatmaya yetmeyebilir

tiktok topluluk rehberi

TikTok CEO’su Shou Zi Chew, çatı şirketi ByteDance’in platformu satmasının ABD’nin güvenlik konusundaki endişelerini gidermek için yeterli olmayacağını belirtti. ABD’nin ByteDance’e platformun satışı konusunda baskı yaptığına dair haberler kısa süre önce gündeme gelmişti.

Bu satışın gerçekleşmemesi durumunda platforma ABD’de erişim yasağı getirilebileceği ifade edilmişti. Söz konusu haberlerin ardından TikTok’tan “Elden çıkarma sorunu çözmez: sahiplik değişikliği, veri akışları veya erişim üzerinde herhangi bir yeni kısıtlama getirmez” şeklinde bir açıklama gelmişti.

Chew, ABD ve diğer ülkelerin, farklı bir sahibi olması durumunda uygulamanın kullanıcı verilerini nasıl işlediği konusundaki endişelerinin kesilmeyeceğini dile getirdi. Pek çok ülkede resmi yetkililer TikTok’un Çinli yetkililer tarafından casusluk amacıyla kullanıldığı şeklinde iddialar ve endişeler paylaşmıştı.

The Wall Street Journal’a konuşan Chew, uygulama satılsa bile veri koruma konusunda hâlihazırda atılmış olan adımlardan başka bir hamlenin gelmeyeceğini belirtti. Şirket daha önce ABD’deki kullanıcıların verilerinin Oracle’a ait sunucularda ABD içinde saklandığını açıklamıştı. Bunlara ek olarak, algoritma denetimi için üçüncü taraf mekanizmaların da devreye sokulduğu belirtilmişti.

TikTok Teksas Projesi için milyarlarca dolar harcadı

Şirket, “Teksas Projesi” olarak adlandırılan bu plan için milyarlarca dolar harcamış durumda. Bu proje eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ByteDance’i şirketi satmaya zorlamasının ardından gündeme gelmişti. Daha sonrasında Avrupa için de benzer bir projenin hazırlandığı açıklanmıştı.

TikTok CEO’su Chew, önümüzdeki hafta ABD Kongresi’nde Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi’nde ifade verecek.

İLGİLİ HABERLER