Teknoloji

TikTok CEO’su: ByteDance Çin’in ajanı değil

tiktok algoritma

TikTok CEO’su Shou Chew, ABD Kongresi üyelerine uygulama hakkında çok sayıda “yanlış kanı” olduğunu ve uygulamayı yasaklamanın ABD ekonomisine zarar vereceğini anlatmaya hazırlanıyor. Chew, uygulamanın çatı şirketi ByteDance’in Çin’le ilişkisine dair iddiaların da “temelsiz” olduğunu savunuyor.

Chew’in Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi’ne sunduğu yazılı ifade komite tarafında paylaşıldı. CEO, ByteDance’in Çin veya başka bir ülkenin ajanı olmadığının altını çiziyor. Chew, bugün komite karşısında üyelerin sorularına da yanıt verecek.

ABD’li yetkililer, ByteDance ile bağlarını koparmaması durumunda TikTok’un ülkede yasaklanabileceğini açıkça belirtmişti. Buna ek olarak; hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti üyeleri ABD Başkanı Joe Biden ve hükümetine uygulamayı ülkede yasaklama yetkisi veren yasa tekliflerini desteklemişti.

Chew’in yazılı ifadesinin büyük kısmı, şirketin yıllardır dile getirdiği iddiaları bir kez daha tekrarlıyor. Uygulamanın güvenlik özellikleri, bilhassa gençlere yönelik olanlar hakkında detaylar paylaşan Chew, ABD’de yaşayan kullanıcıların verilerini ülkede tutmak için hazırlanan milyar dolarlık “Teksas Projesi” konusunda bilgi vermeyi de ihmal etmedi. ABD’li kullanıcıların Oracle’a ait olmayan sunucularda bulunan eski verilerinin silinmeye başladığını belirten Chew, sürecin bu yıl içinde tamamlanmasını bekledikleri ifade etti. TikTok CEO’su bu yapı altında Çin hükümetinin verilere erişiminin mümkün olmayacağının da altını çizdi.

Chew: TikTok Çin’e “borçlu” değil

Chew yazılı ifadesinde dört eski ByteDance çalışanının TikTok üzerinden ABD’li gazetecilerin verilerine izinsiz erişim sağlamasına da değindi. Söz konusu olay, siyasetçilerin uygulamaya yönelik endişelerini körüklemişti. Chew, “Bu uygunsuz davranışı en şiddetli şekilde kınıyorum” ifadesini kullanırken; bağımsız bir hukuk ofisinin olayı şirket için soruşturduğunu da hatırlattı.

Ancak ifadenin en dikkat çekici yerinin Çin’le ilgili yorumları olduğu rahatlıkla söylenebilir. TikTok’un Çin’e “borçlu” olduğu iddiasının doğru olmadığını belirten Chew, ByteDance’i “Çinli girişimciler tarafından kurulan global bir şirket” olarak tanımladı.

İLGİLİ HABERLER