Teknoloji

TikTok CEO’sundan ABD’lilere çağrı: Anayasal haklarınızı koruyun

tiktok avrupa birliği

ABD Temsilciler Meclisi’nin TikTok’un ülkede yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısını onaylamasından kısa bir süre sonra TikTok CEO’su Shou Chew’den ülkedeki kullanıcılara “anayasal haklarınızı koruyun” şeklinde özetlenebilecek bir çağrı geldi. Chew, tasarının tüm aşamaları geçip yasalaşması durumunda da TikTok’un hukuk mücadelesinin süreceğini belirtti.

Chew, TikTok’a ait X hesaplarından biri aracılığıyla yayınladığı videosunda şu ifadeleri kullandı: “Sizin için mücadele etmekten ve sizi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Sizlerle birlikte kurduğumuz bu muhteşem platformu korumak için yasal haklarımızı kullanmak da dahil olmak üzere elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Chew aynı zamanda ABD’deki TikTok kullanıcılarından hikayelerini arkadaşları, aile üyeleri ve senatörlerle paylaşmalarını istedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tasarı yasalaşırsa TikTok’un ABD’de yasaklanmasına yol açacak. Tasarıyı hazırlayanlar bile amaçlarının bu olduğunu kabul ediyor.”

“Amerikalıları Yabancı Düşmanların Kontrollü Uygulamalarından Koruma Yasası” olarak bilinen tasarı, sunulduktan sadece birkaç gün sonra hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların desteğiyle ABD Temsilciler Meclisi’nden geçmişti. Tasarının yasalaşması durumunda, TikTok’un Çin merkezli ana şirketi ByteDance’in TikTok’u altı ay içinde bir Amerikan şirketine satması gerekecek. Aksi takdirde TikTok’un ABD merkezli uygulama mağazalarına ve web barındırma hizmetlerine erişimi yasaklanacak.

TikTok ABD’de daha önce eyalet düzeyindeki yasaklama kararlarıyla mücadele etmişti. Şirket, Montana eyaletindeki yasak kararına federal düzeyde itiraz etmiş ve bundan sonuç alarak yasağı yürürlüğe girmeden engellemeyi başarmıştı.

TikTok, kullanıcılarına daha önce de “Sesinizi yükseltin” çağrısı yapmıştı

TikTok, geçtiğimiz hafta uygulamanın ABD’deki 170 milyondan fazla kullanıcısına potansiyel yasak hakkında siyasilere ulaşmalarını öneren bildirimler göndermişti. “Hükümetiniz 170 milyon Amerikalının Anayasal ifade özgürlüğü hakkını elinden almadan önce şimdi sesinizi yükseltin!” şeklindeki mesajın ardından özellikle lise öğrencilerinin ABD Senatosu’nun hatlarını bir hayli meşgul ettiği ve “Kongre üyesi nedir?” gibi sorular sorduğu öğrenilmişti. Temsilciler Meclisi üyeleri ise TikTok’u “yasama sürecine müdahale etmeye çalışmakla” suçlamıştı.

Shou Chew, TikTok’un yasaklanmasının bir grup sosyal medya şirketine daha fazla güç vereceğini belirtmeyi de ihmal etmedi. Bir dönem ByteDance’in TikTok’u satması için çalışan eski ABD Başkanı Donald Trump da benzer bir durumu dile getirmiş ve TikTok’a uygulanacak bir yasağın Meta’yı güçlendireceğini belirtmişti. Chew, TikTok’un yasaklanması durumunda yüzbinlerce içerik yapımcısının ve küçük işletmecinin bu durumdan olumsuz etkileneceğinin de altını çizdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER