Teknoloji

TikTok CEO’su ABD Kongresi’nde ifade verdi

tiktok avrupa birliği

ABD Kongresi’nin karşısına çıkan TikToK CEO’su Shou Chew, platformun ve çatı şirketi ByteDance’in Çin hükümetiyle bağlantılı olduğuna dair iddiaları yalanlamaya devam etti. Ancak Chew’in verdiği yanıtlar Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi’nin üyelerini tatmin etmeye yetmedi.

Komite başkanı Cathy Rodgers, açılış konuşmasında platformun ABD’de yasaklanması gerektiğini net bir şekilde dile getirdi. Rodgers, “ByteDance Çin Komünist Partisi’ne bağlıdır ve ByteDance ile TikTok aynı şeydir” şeklinde konuştu.

Chew daha önce verdiği yazılı ifadesinde “ByteDance’in Çin ajanı olmadığını” belirtmişti. Sözlü ifadenin merkezine ise Teksas Projesi yerleşti. Ancak bu da komite üyelerini pek ikna etmemiş gibi göründü.

Chew, Proje Texas’ın bu yılın sonunda tamamlandıktan sonra diğer ülkelerdeki çalışanların ABD kullanıcı verilerine erişemeyeceğini defalarca tekrarladı. Ancak bu ısrarlı çaba, komite üyelerini tatmin etmedi. Komite başkanı Rodgers Teksas Projesi’ni “pazarlama taktiği” olarak tanımlarken, komite üyesi Frank Pallone ise projenin kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Bir diğer komite üyesi Angie Craig ise projenin “mantık dışı” olduğunu savundu.

5 saat süren oturum, farklı partilerdeki komite üyelerinin bir konu üzerinde uzlaştığı nadir anlar arasında sayılıyor. Oturum sırasında ByteDance’in TikTok’u satmaması durumunda platformun ABD’de yasaklanabileceği de tekrar dile getirildi.

TikTok’un ABD’deki akıbeti belirsizliğini koruyor

Chew oturum boyunca Teksas Projesi’ni öne çıkarmaya çalışsa da, komite üyelerini ikna etmekte başarılı olamadı. Platform için “başarısız” olarak tanımlanabilecek bu olayın ardından neler olacağı konusunda bir şey söylemek ise pek kolay değil. Çinli yetkililerin ByteDance’in TikTok’u satmasına karşı olduğu biliniyor. Ancak ABD’li siyasetçiler de kolay kolay geri adım atmayacağa benziyor.

İLGİLİ HABERLER