Teknoloji

TikTok’un canlı yayında alışveriş planlarında değişiklik

avrupa komisyonu tiktok

TikTok için “küresel bir eğlence makinesi” tabirini kullanmak yanlış olmayacaktır. Ancak bu sosyal medya platformunun her planında başarılı olduğu anlamına gelmiyor. The Financial Times’ın haberine göre, şirket ABD ve Avrupa’da canlı yayınlar üzerinde alışveriş yapma özelliğinden vazgeçti. Bu kararın özelliğin şimdiye kadar beklenen ilgiyi görmemesi nedeniyle alındığı belirtildi.

Şirket, canlı yayında alışveriş özelliğini geçtiğimiz yılın sonlarında İngiltere’de test etmeye başlamıştı. “On Trend” adıyla çok markalı bir etkinlikle duyurulan özellik çerçevesinde yapılan canlı yayınların çok fazla ilgi çekmediği ve satışları artırmadığı belirtildi. Projeye dahil olan bazı markaların bu nedenle geri çekildiği ifade edilirken; TikTok’un da bu nedenle planlarını değiştirdiği öğrenildi.

Normal şartlar altında TikTok Shop’un şimdiye kadar Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’da kullanımda olması planlanıyordu. ABD içinse yılın ilerleyen dönemleri işaret edilmişti. Ancak şirketin şimdilik sadece projeyi İngiltere’de başarılı hâle getirmeye odaklanacağı belirtildi. Bu özelliğin konseptin olgunlaştığı bazı Asya ülkelerinde de kullanımda olduğunu hatırlatmakta fayda var.

“Influencer” ve içerik yapımcılarının desteğiyle canlı yayında alışveriş hizmeti sunmak, TikTok’un sahibi ByteDance için oldukça büyük bir iş kolu. TikTok’un Çin’de faaliyet gösteren versiyonu Douyin’de canlı yayında gerçekleştirilen satış etkinlikleri büyük olaylara dönüşüyor. ByteDance bu etkiyi Çin dışında henüz yaratamasa da, adımlarını hızlı ve kararlı şekilde atmayı sürdürecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER