Teknoloji

TikTok aylık aktif kullanıcı sayısı 1 milyarı geçti

tiktok algoritma

TikTok pazartesi günü yaptığı açıklamada, aylık 1 milyar aktif kullanıcıyı geçtiğini söyledi. Ağustos 2018’de yola çıkan ve ana şirketi Çin merkezli ByteDance’in veri toplama uygulamalarından endişe duyan çeşitli devletler tarafından dikkatle incelenen bir platform için bu, gerçekten dikkate değer bir rakam olarak nitelendirilebilir.

Uygulama analizi şirketi SensorTower’a göre TikTok’un popülaritesi pandemi sırasında hızla yükseldi. 2020’nin ilk çeyreğinde dünyanın en çok indirilen uygulaması oldu ve yalnızca bu çeyrekte yaklaşık 315 milyon indirme gerçekleşti.

ByteDance’in 2020 gelirinin bir önceki yıla göre iki katından fazla artarak 34,3 milyar dolara ulaştığı bildirildi. SensorTower, çıkışından bugüne kadar gerçekleşen TikTok yüklemelerinin, uygulamanın Çince versiyonu olan Douyin’den gelen bilgiler de hesaba katıldığında 3,2 milyara ulaştığını söylüyor. Ağustos ayında TikTok’un aylık ortalama kullanıcıları, Ağustos 2020’ye göre yüzde 25 arttı. Bu yılın haziran ayında ByteDance’in piyasa değeri 425 milyar dolardı.

TikTok’un muazzam başarısını kopyalamak isteyen diğer uygulamalar, kendi kısa biçimli video ürünlerini ortaya çıkardı. Facebook’un sahibi olduğu Instagram, geçtiğimiz yılın ağustos ayında Reels’i kullanıma sundu. Snapchat, uygulama içi TikTok klonu Spotlight’ı kasım ayında tanıttı. Video devi YouTube ise YouTube Shorts’u kullanıma sunarak kısa biçimli video pazarına girdi. Buna rağmen TikTok büyümeye devam etti; bu ayın başlarında yayınlanan bir raporda, TikTok kullanıcılarının YouTube kullanıcılarından daha fazla içeriği izlemek için zaman harcadığı tespit edildi.

@tiktok

✨ 1 billion✨ people on TikTok! Thank you to our global community 🎉

♬ original sound – TikTok

Pazartesi günü, TikTok’un idari yönetimden sorumlu başkan yardımcısı Vanessa Pappas, TikTok’taki bir videoda kullanıcılara “TikTok’u gerçekten özel bir yer kıldıkları” için teşekkür etti.

ByteDance’in, son birkaç aydır Çinli düzenleyiciler tarafından teknoloji firmalarına yöneltilen baskılar nedeniyle halka arz planlarını süresiz olarak ertelediği bildirildi. Çin, büyük teknoloji firmalarının rekabete aykırı uygulamaları olarak gördüğü şeyleri ve firmaların müşterilerinin hassas verilerini nasıl ele aldığını inceliyor.

ByteDance ve TikTok, geçen yıl Trump yönetiminin uygulamalarını ABD uygulama mağazalarından engelleyen bir dizi yönetici emriyle hedef aldığı Çinli teknoloji firmaları arasındaydı. Emirlerin hiçbiri yürürlüğe girmedi ve geçtiğimiz haziran ayında Başkan Joe Biden, Trump dönemi yasaklarını iptal eden bir yürütme emri imzaladı. Biden, ticaret sekreterine Çin gibi yabancı düşmanlarla bağlantısı olan ve ABD’li tüketicilerden hassas veriler toplayabilen uygulamaları araştırmasını istedi.

TikTok, pandemi sırasında bazı dikkate değer anlar da yaşadı. Bunlardan biri, hayran yapımı, kitle kaynaklı Ratatouille TikTok müzikaliydi. Bu, Broadway hayranlarının, bestecilerin, koreografların ve diğerlerinin her seferinde bir TikTok eklediği 2007 yapımı Disney / Pixar filmine dayanan tek seferlik bir parça olarak başladı. Ratatouille: TikTok Müzikali, 1 Ocak’ta yalnızca bir gecelik canlı yayın konseri olarak başlangıç yaptı ve eğlence endüstrisindeki sanatçıları ve çalışanları destekleyen The Actors Fund için 1 milyon dolardan fazla bağış topladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER