Teknoloji

TikTok algoritması Avrupa’da kişiselleştirmeye karşı

tiktok algoritma

Avrupa’daki TikTok kullanıcıları, Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası’na (DSA) uyum sağlamak amacıyla platformdaki ‘Sizin İçin’ ve ‘Canlı’ beslemelerinde yer alan kişiselleştirilmiş algoritmayı devre dışı bırakabilecekler. TikTok’a göre, bu işlevin devre dışı bırakılması, kullanıcılara kişisel ilgi alanlarına dayalı içerik yerine, yaşadıkları yerlerden ve dünya çapında popüler videolar gösterecek.

Bu değişiklikler, çok büyük çevrimiçi platformların, içerik önerilerini görüntülerken kullanıcılarına kişiselleştirilmiş içerik almayı reddetme seçeneği sunmalarını gerektiren DSA kurallarıyla ilgili. Bu gerekliliklere uyum sağlamak adına, TikTok’un arama özelliği de kullanıcının bölgesinde popüler olan içerikleri gösterecek. Ayrıca, ‘Takip Edilenler’ ve ‘Arkadaşlar’ beslemelerindeki videolar, kişiselleştirilmemiş görünüm seçildiğinde kronolojik sıraya göre görüntülenecek.

TikTok algoritmasında yeni dönem

Bir diğer değişiklik ise, 13 ile 17 yaş arasındaki Avrupalı kullanıcıların, çevrimiçi aktivitelerine dayalı kişiselleştirilmiş reklamlarla otomatik olarak hedeflenmeyeceği oluyor. Bu, kullanıcıların bir anahtarla çıkma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

TikTok; YouTube, Instagram ve Elon Musk’ın şu anda X olarak yeniden markalaştırdığı Twitter gibi diğer hizmetlerle birlikte DSA’nın kurallarına tabi olan 19 şirketten biri. Bu yüzden benzer değişiklikleri Avrupa’da yapan tek platform olmayacak. TikTok bu değişiklikler için herhangi bir yürürlüğe giriş tarihi vermedi, ancak şirket DSA’nın 28 Ağustos’taki son tarihine kadar gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyi hedeflediğini söylüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER