Teknoloji

TikTok ABD’nin yasak tehdidi getiren yasasına itiraz etti

abd tiktok

TikTok’un ABD’deki varlığı, ABD Başkanı Joe Biden’ın Amerikalıları Yabancı Düşmanların Kontrolündeki Uygulamalarından Koruma Yasası’nı imzalamasından sonra tehlikeye girmişti. Sosyal medya platformunun çatı şirketi ByteDance, bu yasağa beklenen itirazı gerçekleştirdi. ByteDance, olası TikTok yasağının anayasaya aykırı olduğunu belirterek mahkemeye başvurdu.

ByteDance, ABD Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesine 65 sayfalık bir dilekçe sundu. Şirket, ülke çapındaki bir yasağın kullanıcıların İlk Değişiklik haklarını ihlal edeceğini iddia ediyor.

Şirketin dilekçesinde şu ifade yer alıyor: “Tarihte ilk kez Kongre, tek bir adlandırılmış konuşma platformunu ülke çapında kalıcı olarak yasaklayan ve her Amerikalının dünya çapında 1 milyardan fazla insanın bulunduğu benzersiz bir çevrimiçi topluluğa katılmasını yasaklayan bir yasayı yürürlüğe koydu.”

Amerikalıları Yabancı Düşmanların Kontrolündeki Uygulamalarından Koruma Yasası, ByteDance’in TikTok’taki sahiplik hissesini elden çıkarmasını ve 9 ila 12 ay içinde Çinli olmayan bir şirkete satmasını, aksi takdirde ABD’de bir yasakla karşı karşıya kalmasını gerektiriyor.

Bu yasa, 95 milyar dolarlık devasa bir dış yardım paketinin parçası olarak dahil edildi. Sorun, ByteDance’in Çin ile bağlantısı ve uygulamanın propaganda yapmak ve ABD’li kullanıcılardan veri toplamak için kullanılma olasılığı hakkındaki endişelerden kaynaklanıyor.

Şirket, dava dilekçesinde bu iddiaları şu ifadelerle yalanladı: “Kongre, TikTok platformunun veri güvenliğine veya yabancı propagandanın yayılmasına yönelik eylemi makul bir şekilde haklı çıkarabilecek riskler oluşturduğunu öne süren hiçbir şey teklif etmedi. Temsilciler Meclisi’nin, 170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğünü ayaklar altına alacak, 7 milyon işletmeyi mahvedecek ve 24 dolar katkıda bulunan bir platformu kapatacak bir yasak tasarısını bir kez daha engellemek için önemli dış ve insani yardım maskesini kullanması talihsiz bir durum. TikTok, ABD ekonomisine her yıl milyar dolar kazandırıyor.

ByteDance: TikTok yasağı hiçbir açıdan mümkün değil

Dava dilekçesinde bu yasanın “teknolojik, ticari veya hukuki” açıdan mümkün olmadığının da altı çiziliyor.

ByteDance, TikTok’u elden çıkarmayı düşünmeden önce tüm yolları deneyecek gibi görünüyor. Daha önce çıkan bir haberde kaynaklar şirketin mahkemeyi kazanamaması durumunda TikTok hakkındaki karara uyacağı, ancak satışa yanaşmayacağı belirtilmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER