Manşetler

Tide: Sakinleşmenin, konsantre olmanın ve uyumanın mobil yolu

tide

İnsan hayatında seslerin büyük öneme sahip olduğu yadsınamaz bir gerçek. Her zaman fark edilmese de, kimi zaman arka planda duyulan ortam sesleri pek çok konuda insanlara ciddi yardımlar sağlıyor. Günümüzde söz konusu doğal ortam seslerini duymak çok kolay olmasa da, bu konuda da mobil uygulamalar imdada yetişiyor. Tide, imdada yetişen söz konusu mobil uygulamaların en popülerlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Hem fiziksel hem de akli sağlığa yönelik bir uygulama olan Tide, “beyaz ses” olarak tanımlanan doğal seslerle gündelik yaşamın stresinden sıkılan insanlara daha kolay odaklanmayı, sakinleşmeyi ve daha iyi uyumayı vadediyor. Uygulamanın temel hedefleri olarak da odaklanmayı ve uyumayı kolaylaştırmak öne çıkıyor. Kullanıcılarını anın keşmekeşinden uzaklaştırıp huzurlu bir zaman-uzay dilimine götürmeyi amaçlayan uygulama; stres ve kaygıyı azaltma, konsantrasyonu artırma ve daha iyi bir uyku çekme konusunda başarılı bir yardımcı olma özelliği taşıyor.

Uygulamanın hedef kitlesi de bu hedefler ve vaatler doğrultusunda şekilleniyor. Uyku sorunu yaşayan şehir insanları, odaklanma sorunu yüzünden yapmaları gereken işleri yapmaktan kaçınanlar, ortamdaki rahatsız edici gürültünün etkilediği kreatif çalışanlar, uzun süredir kaygı ve stres bozukluğu yaşayanlar, meditasyon yapanlar, kısacası kendisini geliştirmek ve iyileştirmek isteyen herkes Tide’ın hedef kitlesinde yer alıyor.

Oldukça sade ve minimalist bir tasarıma sahip olan uygulamanın ana içeriğini ise doğa sesleri oluşturuyor. Yağmur, rüzgar, okyanus sesi gibi sesler, uygulamanın kütüphanesi içinde yer alıyor. Oldukça yüksek kaliteli olarak kaydedilen sesler, müzikle beraber de dinlenebiliyor. Böylelikle beyaz sesin etkisini biraz daha artırmak mümkün hâle geliyor. Kullanıcılara odaklanmaları için başka, uykuya dalmalarını kolaylaştırmak için başka sesler sunuluyor. Uygulamanın tasarımının da bu ayrımı belirgin kılacak şekilde yapıldığını belirtmekte fayda var.

Doğal seslerle uykuya dalmayı kolaylaştıran uygulamada, kısa gündüz şekerlemeleri ile gece uykularını ayırmak mümkün oluyor. Uykunun türüne göre ses aktarımını değiştiren Tide, uykuyu fazla kaçırmak istemeyenler için de bir zamanlayıcı sunuyor. Bu zamanlayıcı ile kullanıcıları sakince uyandırmak için uygun ses yüksekliği sağlanabiliyor.

Pomodoro adını taşıyan teknik çerçevesinde şekillendirilen odaklanma özelliğinde ise kullanıcılara 25 dakika boyunca odaklanma ve ardından 5 dakika ara vermeye yönelik bir zamanlayıcı sunuluyor. Dileyen kullanıcılar bu süreleri değiştirebiliyor. Odaklanma seanslarının kaydını tutan Tide, seslerle odaklanmayı kolaylaştırırken sunduğu teknik ve istatistik tutmasıyla da çalışma disiplinini kuvvetlendiriyor.

Minimalist bir şıklığa sahip olan Tide, “modern şehir insanı”nın muzdarip olduğu iki önemli sorununa yönelik çözüm vaadini kapsamlı biçimde yerine getirmeyi başarıyor. Uygulama hem iOS hem de Android‘de kullanılabiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER