EğlenceManşetler

THX iPhone, iPad ve iMac’in hoparlör tasarımları nedeniyle Apple’ı dava etti

Star Wars’un yaratıcısı George Lucas tarafından kurulan ses teknolojileri şirketi THX Apple’ı patentlenmiş hoparlör teknolojisini ihlâl etmekle suçladı. Geçtiğimiz perşembe günü ABD San Jose federal mahkemesine yapılan şikayet başvurusunda THX çeşitli iMac, iPad ve iPhone modellerinin hoparlör ünitelerinin THX tarafından 2008 yılında alınan bir patenti ihlâl ettiğini kaydetti. Ayrıca şikayette Apple’ın yaptığı iddia edilen bu ihlâlin mali zarara ve tamir edilemez hasarlara neden olduğu belirtildi ve mahkemeden bu ihlâli durdurması yönünde talepte bulunuldu. Ayrıca telif ve zararların da karşılanması istendi.

iphone-5-inceleme-00012

Şikayete konu olan 7433483 numaralı patent “Dar profilli hoparlör konfigürasyonları ve sistemleri”ni tanımlıyor. Özellikle de düz ekran televizyon veya bilgisayar gibi tüketici ürünlerine eklenen hoparlörlerin ses kalitesini artırmanın yollarını detaylandırıyor. THX, Apple’ın iPhone 4, 4S ve 5 modelleriyle bu teknolojiyi ihlâl ettiğini iddia ederken, özel olarak belirtmediği iMac ve iPad modellerini de suçlu cihazlar içerisine ekliyor. Apple Insider sitesinin belirttiğine göre, Cupertino şirketinin de hoparlörle ilgili birkaç patenti bulunuyor, bunların sonuncusu Şubat 2013’te 8385568 numarasıyla kaydedildi.

1983 yılında Lucasfilms’in bir departmanı olarak kurulan THX, sinemalar ve ev eğlence sistemleri için ses standartları ve sertifikasyon sistemleri geliştiriyor. Şirket 2001 yılında bağımsız bir yapıya kavuştu ve şu anda ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan San Rafael şehrinden yönetiliyor.

Şikayete göre, Apple ve THX’in 14 Mayıs tarihine kadar birbirlerine açık edecekleri ilk unsurları görüşmeleri veya erken uzlaşıya varmaları öngörülüyor.

İlgili >> Apple Insider, Scribd (Şikayet)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER