Teknoloji

Three mobil reklam gösterimine kısıtlama getiriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

three

Avrupalı mobil operatörü Three, şebekesinde reklam gösterimine bazı kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor. Mobil operatörün Birleşik Krallık ve İtalya birimleri, İsrail merkezli Shine ile bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre, operatör Google ve diğer reklam sağlayıcıları tarafından gösterilen reklamları filtreleyebilecek. Böylelikle şebekedeki bant genişliği tüketimi azaltılmış olacak. Mobil operatörden yapılan açıklamada, bu hamleyle aşırı ve gereksiz mobil reklamlarla mücadelenin hedeflendiği belirtildi.

Three, aldığı kararın mobil reklamları tamamen devredışı bırakma amacı taşımadığını, ancak abonelere daha fazla kontrol imkanı sağladığını savundu. Abonelerine gösterilen reklamlarda gizliliğin geliştirilmesi gerektiğini belirten şirket, reklam verenlerin reklamları için veri ücreti ödemesi gerektiğini ifade etti. Büyük bir talep olarak nitelenebilecek söz konusu isteğin yerine getirilmesi konusunda reklam verenlerin iknası pek kolay olacak gibi gözükmüyor.

Three tarafından yapılan açıklamada, şirketin belirlediği hedeflere ulaşma konusunda atacağı adımları önümüzdeki aylarda duyuracağı ve mobil reklam deneyimini geliştirme konusunda hem Shine Technologies hem de reklam verenlerle birlikte hareket edeceği belirtildi.

Reklam gösterimini kısıtlamaya yönelik kararın net tarafsızlığı tartışmalarının dozunu yeniden yükselteceği söylenebilir. ABD ve Avrupa’da faaliyet gösteren mobil operatörlerin şebekelerindeki verileri adil biçimde yönetmeleri gerekiyor ve reklamların otomatik olarak filtrelenmesi, adil yönetim esasına aykırı sonuçlar doğurabilir. Sürecin nasıl işleyeceği, daha fazla detayın açıklanmasıyla birlikte daha iyi anlaşılacak gibi gözüküyor. Kararın reklam verenler cephesinde tepki yaratacağını söylemek içinse kahin olmaya gerek yok.

İLGİLİ HABERLER