Teknoloji

Threads’in Fediverse ile entegrasyon testleri başladı

instagram threads

Sosyal medyanın kaderini değiştirebilecek bir hamle olarak görülen merkezi olmayan sosyal medya platformlarına olan ilginin artmasıyla, büyük teknoloji şirketleri de bu alanda adımlar atmaya başladı. Son olarak Meta, kendi sosyal medya yönetim platformu Threads‘in merkezi olmayan ağlarla olan uyumlu hale getirilmesi yönünde bir test süreci başlattığını duyurdu. Instagram başkanı Adam Mosseri’nin açıklamalarına göre, bu ilk aşamada Threads içeriklerinin Mastodon kullanıcılarının erişimine açılacağı anlamına geliyor. Bu entegrasyon, kullanıcıların içerikleri daha geniş bir izleyiciye ulaştırmalarına ve farklı içeriklerle daha fazla yerde etkileşim kurmalarına olanak tanıyacak.

Meta’nın bu kararlı adımı, özellikle ActivityPub protokolünün ana akım kabulünün kendisini göstereceği anlamına geliyor. ActivityPub, Mastodon gibi merkezi olmayan sosyal medya platformlarının çalışmasını sağlayan açık kaynaklı bir protokol. Meta’nın bu protokolü destekleme vaadi, kullanıcıların Threads hizmetini bırakarak içeriklerini başka bir servise aktarmalarına imkan tanıyacak.

Fediverse meraklılarının bazıları Meta’nın bu alandaki girişimlerine şüpheyle yaklaşırken, Mastodon kurucusu Eugen Rochko bu çabaları desteklediğini belirtti. Rochko yılın başlarında bir blog yazısında, “Büyük platformların ActivityPub’ü benimsemesi, sadece merkezi olmayan sosyal medyaya doğru bir hareketin onaylanması değil, aynı zamanda bu platformlara sıkışmış insanların daha iyi sağlayıcılara geçiş yapmaları için bir yol” dedi.

Bu entegrasyon sayesinde Threads kullanıcılarının profillerini Mastodon üzerinde doğrulama gibi özellikler daha önceden sunulmuştu. Ancak yeni testle ilgili nasıl bir işleyiş olacağı veya ne kadar Threads içeriğinin Mastodon veya diğer servislerde kullanılır hale geleceği hemen net değildi. Zuckerberg, bu hamlenin insanlara nasıl etkileşim kuracakları konusunda daha fazla seçenek sunacağını ve içeriklerin daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olacağını belirterek konuya iyimser yaklaştığını ifade etti.

Meta’nın bu yenilikçi adımı, sosyal medyanın geleceğini şekillendirecek ve kullanıcıların bu yeni ve merkezi olmayan ağlara nasıl uyarlanacağını belirleyecek önemli bir test olarak görülüyor.

Video: iOS 17.2 ile gelen yenilikler

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER