Teknoloji

Threads için üçüncü taraf uygulama desteği hazırlıkları başladı

meta threads

Instagram’ın tepe yöneticisi Adam Mosseri, Meta’nın X’e rakip olarak çıkardığı sosyal medya platformu Threads hakkında önemli bir gelişme paylaştı. Mosseri, sosyal medya platformunda API hazırlıklarının başladığını belirtti. API desteğiyle yayıncıların içerik yapımcılarından daha fazla paylaşım yapması gibi bir risk ortaya çıksa da, Meta bunu göze almışa benziyor.

API yeterince güçlü olduğu takdirde platform için yeni ufuklar açılabilir. Etkileşim ve içerik görüntüleme konusunda üçüncü taraf uygulamalar ve web deneyimleri aracılığıyla ifade edilen yeni fikirler, Meta’nın sosyal ağını daha ileri bir noktaya taşıyabilir. Buna ek olarak, hâlihazırda eksikliği hissedilen listeler ve belli konuları takip edebilme gibi özellikler de API desteğiyle daha hızlı şekilde sunulabilir.

X ve Reddit gibi büyük sosyal platformlar, API politikalarında üçüncü taraf geliştiricilerin düşmanca bulduğu değişiklikler yaparak uygulamaları kapanmaya veya platformlardan ayrılmaya zorladı. Üçüncü taraf geliştiricilerden bazıları bu gelişmelerin ardından başka sosyal platformlara yöneldi. Örneğin, Tweetbot’un yapımcıları Mastodon için Ivory’yi geliştirdi. Ancak aylık aktif kullanıcı sayısı 100 milyona yaklaşan Threads, Mastodon ve Bluesky gibi diğer X alternatiflerine kıyasla çok daha cezbedici bir profil çiziyor.

Threads ActivitiyPub ile entegre olacak mı?

Meta’nın en yeni sosyal ağının API desteği sunup sunmayacağı ve bunu nasıl sunacağının yanında akıllara gelen bir soru daha var. Bu da platformun açık sosyal medya protokolü ActivityPub ile entegre olup olmayacağı ve bunu nasıl yöneteceği. Mosseri daha önce platformu ActivityPub’a bağlama konusunda açık şekilde söz vermişti. Hatta bu yönde bir adım da atılmış ve “feediverse” olarak anılan Threads profilini doğrulamayı da mümkün kılmıştı. Eğer ActivityPub desteği gerçekten hayata geçerse; Mastodon, Lemmy ve bu protokolü kullanan diğer sosyal platformlardan gelen gönderiler de farklı bir akış ile Threads’de görmek mümkün olacak. Böylelikle Threads gönderileri de diğer platformlarda görüntülenebilecek.

İLGİLİ HABERLER