Teknoloji

The Washington Post bütün haberlerini direkt Facebook’ta yayınlayacak

facebook-instant-articles-260615

Facebook, Instant Articles ile yayıncılık dünyasını içine çekme girişimini küçük bir çerçevede yavaş adımlarla başlatmıştı. Görünen o ki, bu durum yakında değişebilir. Dünyanın en büyük gazetelerinden biri olan The Washington Post, bundan böyle haberlerinin yüzde 100’ünü Instant Articles formatında Facebook’ta yayınlayacağını açıkladı. Facebook henüz Instant Articles’ı tüm kullanıcılarına açmamış olsa da, bazı yayıncıların platforma heyecanla yaklaşmasını Instant Articles için büyük bir kazanım olarak nitelemek mümkün. Saygın yayın kuruluşlarından The New York Times da geçtiğimiz haziran ayında Facebook üzerinden günde 30 haber paylaşmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Instant Articles, yayıncılık dünyasında finansal ve editoryal kontrolü, elinde halihazırda web trafiğini yönlendirme kozu bulunan monolitik bir sosyal ağa teslim etme endişesini ortaya çıkarmıştı. Facebook’un öncelikli amacı dev reklam pastasının yönetimi olsa da, ortada karşılıklı bir çıkar ilişkisinin bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Facebook haberleri web’deki diğer mecralardan daha hızlı ulaştırmayı ve böylelikle reklamverenlere karşı elini güçlendirmeyi amaçlarken, yayın kuruluşları da haberlerini Facebook’un geniş kitlesine kolaylıkla duyurma imkanını elde ediyor. The Washington Post, Facebook’un teklifine tamamen katılan ilk yayıncı olma özelliğini taşıyor. The Washington Post yayıncısı Fred Ryan, hem mevcut hem de müstakbel okuyuculara tüm platformlarda erişmeyi amaçladıklarını ve Facebook’un Instant Articles platformuna katılmanın kendilerine bu amacı gerçekleştirmekte yardımcı olacağını dile getirdi.

Amazon kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos’un The Washington Post’un da sahibi olması, gazetenin yayıncılık politikalarının daha karmaşık olacağını düşündürse de, Bezos’un patronajı altında The Washington Post daha farklı platformları denemeye oldukça hevesli gözüküyor. The Washington Post, Apple’ın iOS 9 ile hayata geçirdiği haber servisi Apple News’in de ilk içerik ortakları arasında yer alıyor.

Facebook tarafından yapılan açıklamada, Instant Articles’a erişimi olan kullanıcıların sayısının yakında artırılacağı belirtilirken, programa yeni iş ortaklarının da katılacağı duyuruldu.

İLGİLİ HABERLER