ManşetlerTeknoloji

The New York Times’tan Microsoft ve OpenAI’a yapay zekâ davası

the new york times

Microsoft ve OpenAI‘ın büyük önem verdikleri ve yatırım yaptıkları geniş dil modelleri, iki şirketin başını da biraz ağrıtacak gibi görünüyor. Dünyanın önde gelen basın kuruluşları arasında yer alan The New York Times, Microsoft Copilot ve ChatGPT’yi destekleyen yapay zekâ modellerinin telif hakkı ihlalinde bulunduğu iddiasıyla Microsoft ve OpenAI’ı dava etti.

Dava dilekçesinde Microsoft ve OpenAI’ın dil modellerinin eğitimi için gazete tarafından yayınlanan milyonlarca makaleden izinsiz olarak yararlandığı belirtiliyor. Gazete ayrıca Microsoft ve OpenAI’ın sohbet botlarının kendi içeriğiyle doğrudan rekabet içinde olduğunu da iddia ediyor.

Dava dilekçesinde ChatGPT ve Copilot’un “Times içeriğini aynen aktaran, onu yakından özetleyen ve ifade tarzını taklit eden çıktılar üretebileceği” belirtiliyor. Bu uygulamaların Microsoft ve OpenAI için “son derece kârlı” olduğunu belirten Times; Microsoft’un piyasa değerinin 1 trilyon dolara, OpenAI’ın değerinin ise 90 milyar dolara çıktığına dikkat çekiyor.

The New York Times: Microsoft ve OpenAI bizim yatırımlarımızdan bedava yararlanmaya çalışıyor

Tüm bunlar teknoloji şirketleri için kazançlı olsa da, Times bu sohbet botlarının basın kuruluşlarının içerikten para kazanma becerisine zarar verdiğini ve “yüksek kaliteli gazeteciliği tehdit ettiğini” savunuyor. Dava dilekçesinde Microsoft ve OpenAI’ın The New York Times’ın gazeteciliğe yaptığı devasa yatırımdan bedava yararlanmaya çalıştığı da öne sürülüyor.

The New York Times, “içeriğinin kullanımı karşılığında adil değer elde edilmesini sağlamak için” iki tarafla bir anlaşma müzakere etmeye çalıştığını ancak müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlandığını belirtiyor. Gazete şimdi Microsoft ve OpenAI’dan çalışmalarını kopyaladığı iddiasıyla yasal ve fiili zararlar için milyarlarca dolar istiyor.

İLGİLİ HABERLER