Eğlence

Apple ve diğerleri, 2023 yapımı Tetris filmi nedeniyle Gizmodo editörü tarafından dava ediliyor

tetris filmi

Apple, Tetris Company, Tetris filmi yapımcıları ve senarist Noah Pink, Gizmodo’nun baş editörü Daniel Ackerman tarafından, 2023 yılında gösterime giren Apple TV Plus filmi Tetris’in, Ackerman’ın 2016 yılında yazdığı “The Tetris Effect” adlı kitabından alıntı yaptığı iddiasıyla dava edildi. Ackerman, davanın kitaptaki “tam olarak aynı his, ton, yaklaşım ve sahneler” üzerinden açıldığını öne sürdü. Özellikle oyunun “Soğuk Savaş casusluk filmi” olarak çerçevelenmesi, bu iddiaların temelini oluşturuyor.

Ackerman’ın avukatlar tarafından hazırlanan dava dilekçesine göre, yıllarca süren yazışmalar sonucu Tetris Company, Ackerman’ın kitabı yazarken kendisine hukuki tehditlerde bulundu. Ackerman, Tetris filmi için kitabının “çeşitli belirli bölümler ve olaylarından özgürce alıntı yapıldığını” iddia ediyor.

Tetris filmi ile ilgili tartışmalar

Apple ve Tetris Company tarafından bu iddialara ilişkin hemen bir yorum yapılmadı. Ancak, Tetris ve The Tetris Effect’in gerçek tarihi olaylara dayanması, Ackerman’ın davasını zorlaştırabilir. Tarihi gerçekler, genellikle telif hakkı yasaları tarafından korunmadığından, dava büyük ölçüde Tetris’in, The Tetris Effect’in hissini kopyaladığı iddiasına dayanıyor.

Ackerman’ın kitabının Tetris’in gerçek tarihine benzersiz bir yaklaşım sergilediği belirtiliyor. Kitap, yalnızca tarihi kayıtlara dayanmakla kalmayıp, Ackerman’ın orijinal araştırmasını ve yaratıcılığını da kullanarak casusluk filmi tarzında etkileyici bir anlatı oluşturuyor. Bu yaklaşımın, filmde de benzer bir şekilde kullanıldığı savunuluyor.

Ackerman, Tetris filmi fragmanının yayınlanmasının ardından Apple ve diğer davalılarla iletişime geçtiğini, ancak film yayınlanmadan önce yasal sorunların ele alınması talebinin reddedildiğini belirtiyor. Davada telif hakkı ihlali ve haksız rekabet gibi suçlamalar bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER