Ulaşım

Tesla sıkıntılara rağmen 2022’yi rekorlarla tamamladı

tesla battery day
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Tesla tedarik zincirinde yaşanan problemlere, işten çıkarmalara, dibe çakılan hisse fiyatına ve CEO’u Elon Musk‘ın hakkındaki tartışmalara rağmen 2022’yi rekorlarla kapatmayı başardı. 2022’nin dördüncü çeyreğinde 440 bin otomobil üreten şirket, bunlardan 405 binini sahiplerine ulaştırdı.

Rekor niteliğindeki bu sayılar yıllık bazda yüzde 47 ve 40 oranında artış anlamına geliyor. 2022’nin tamanında 1.31 milyon araç teslimatı yapan şirketin yıllık kârı ise 12.6 milyar dolar oldu.

Şirketin CEO’su Elon Musk, sonuçların değerlendirildiği toplantıda şu ifadeleri kullandı: “2022 zorunlu kapanmalar, yüksek faiz oranlar ve teslimattaki sıkıntılar nedeniyle inanılmaz zor bir yıldı. Bütün rekorların bu zorlu ortamda kırıldığının altını çizmek ve bunu başaran ekibin hakkını teslim etmek gerekiyor.”

2022’nin dördüncü çeyreği, elektrikli otomobil üreticisi için oldukça dalgalı geçmişti. Bu dönemde Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma süreci tamamlanmış ve Musk mesaisini üç şirket arasında paylaştırmaya başlamıştı. Musk’ın Twitter’da yaptıklarının Tesla’yı etkilemesi nedeniyle şirketin piyasa değerinde 620 milyar dolara varan kayıpların yaşanması şirketin hissedarlarını öfkelendirmişti.

Musk, yatırımcılardan en çok talep konusunda sorular geldiğini belirtti ve şunları söyledi: “Talep konusundaki sorulara bir son vermek istiyorum. Ocak ayı itibarıyla tarihimizin en yüksek sipariş seviyesine ulaştık. Hâlihazırda siparişler üretim seviyesini ikiye katlıyor.”

Musk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu oranın devam edip etmeyeceği konusunda bir şey söylemek zor. Talep yüksek, biz de bu nedenle Model Y fiyatını az da olsa artırdık. Talebin otomotiv endüstrisinin genelindeki küçülmeye rağmen iyi olduğunu söyleyebiliriz.”

Tesla üretim kapasitesini artırmak için çalışmalar yapıyor

Tesla yaşanan dalgalanmalara rağmen bölgesel üretim kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar da yapıyor. Şirket kısa bir süre önce Nevada’daki üretim tesisi içine iki fabrika daha inşa etmek için 3.6 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER