Teknoloji

Tesla özel yapay zekâ yongaları üzerinde çalışıyor

tesla redwood

tesla yapay zekaYapay zekâ için özelleştirilmiş işlemci yongaları tasarlamak, büyük teknoloji şirketleri arasında popüler bir eğilime dönüşüyor. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla da bu trendden geri kalmıyor. Şirketin CEO’su Elon Musk, otomatik öğrenme konferansı NIPS’te yaptığı konuşmada, “Tesla yapay zeka için özelleştirilmiş donanım geliştiriyor. Bunun dünyanın en iyisi olacağını düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.

Musk, sözlerine şöyle devam etti: “Tesla’nın hem donanım hem de yazılım cephelerinde yapay zekâ konusunda ciddi olduğunu vurgulamak istiyorum. Özel yapay zekâ donanım yongaları geliştiriyoruz.”

Tesla’nın kendi yapay zekâ yongaları üzerinde çalıştığına dair haberler geçtiğimiz eylül ayında gündeme gelmişti. Bunun için kurulan özel ekipte 50’den fazla kişinin görev yaptığı ve ekibin kadrosunda Jim Keller gibi saygın bir ismin yer aldığı da belirtilmişti.

Daha önce AMD ve Apple gibi şirketlerde görev yapan Keller, Tesla’ya 2016’da Autopilot donanım mühendisi olarak katılmıştı. Keller’in Tesla’da görev yapmaya başlaması, şirketin yapay zekâ konusundaki ciddiyetini gösteren bir adım olarak değerlendirilmişti.

Özelleştirilmiş yongalar, Tesla’ya sürücüsüz otomobil yarışında öne çıkması için yardımcı olabilir. Şirket hâli hazırda otonom sürüş teknolojisi için gerekli gücü Nvidia’nın grafik kartlarıyla sağlıyor. Ancak özelleştirilmiş donanımın bu gücü yukarıya çekmesi muhtemel görünüyor. Otonom sürüş için yapılan hesaplamaların hızlanması, yol güvenliğinin de artmasını sağlayabilir.

Şirketler yapay zekânın getirdiklerinden yararlanabilmek adına birbirleriyle yarışıyor. Bu yarışta işlemci darboğazından etkilenmek istemeyen şirketler, çareyi kendilerine özel yongalar tasarlamakta buluyor. Apple ve Huawei, özel yapay zekâ yongalarını en yeni akıllı telefonlarına yerleştirdi. Google ise bulut yapay zekâ sistemini özel işlemcisiyle destekliyor.

Tesla yapay zeka yongalarını tasarlayarak hedeflerine daha hızlı ulaşabilir

Tesla yapay zeka yongalarının tasarımını kendi çatısı altında gerçekleştirerek tam otonomi hedefini daha hızlı biçimde gerçekleştirebilir. Tesla CEO’su Elon Musk, iki yıl içinde otonom sürüş teknolojisinde beşinci seviyeye ulaşmayı istediklerini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER