Ulaşım

Tesla ve Toyota arasındaki işbirliği sona erdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tesla toyotaTesla ve Toyota arasındaki işbirliğinin resmen sona erdiği duyuruldu. Japon otomotiv devi tarafından yapılan açıklamada, şirketin kendi elektrikli otomobilinin üretimine odaklanmak adına Tesla’daki tüm hisselerini sattığı belirtildi. Tesla Toyota ilişkisinin iki şirket arasındaki “kültür çatışması” nedeniyle gelgitli olduğu daha önce gündeme gelmişti.

Daha önce Toyota’da görev yapan mühendisler, Japon şirketin güvenliği öne alan muhafazakâr yaklaşımı ile Tesla’nın risk almaktan çekinmeyen, cesur yapısının uyuşmadığını belirtmişti.

Toyota Tesla’nın yüzde 3 hissesini 2010’da 50 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Japon şirketinden o dönemde yapılan açıklamada, Tesla’nın etkileyici bir girişim kültürüne sahip olduğu belirtilmişti. Tesla CEO’su Elon Musk ise Toyota ile olan işbirlikleri için “tarihi” sıfatını kullanmıştı.

Tesla Toyota ile birlikte elektrikli RAV4 geliştirmişti

İki şirket arasındaki işbirliğinin ilk meyvesi, 2 bin 500 adet üretilen elektrikli cip RAV 4 olmuştu. Ancak iki şirket arasındaki kültürel farklılıklar bu listeye yeni ürünlerin eklenmesini engelledi. 2014’te elindeki Tesla hisselerini satmaya başlayan Toyota, elektrikli otomobil geliştirmek için kendi bünyesinde başka bir birim oluşturmuştu. Japon şirketinin hidrojen yakıt hücreli otomobillere yatırımı ise Tesla CEO’su Elon Musk tarafından “İnanılmaz aptalca” şeklinde nitelenmişti. Toyota’nın uzun menzilli elektrikli otomobilini 2020’de yollara çıkarması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER