Ulaşım

Tesla sürücüsüz otomobil hedefi için daha fazla video verisi toplamak istiyor

tesla otonom sürüş
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tesla surucusuz otomobilTesla sürücüsüz otomobil hedefini gerçeğe dönüştürmek adına araç sahiplerinden daha fazla video verisi toplamak için izin istiyor. Autopilot yazılımını güncelleyen şirket, yarı otonom ve eller serbest sürüş imkanı sağlayan moddaki hız kısıtlamalarının önemli bir kısmını kaldırdı.

Tesla’dan geçtiğimiz yıl yapılan açıklamada, yeni otomobillerin tamamının tam teşekküllü otonom sürüş için gerekli donanımlara sahip olacağı açıklanmıştı. Söz konusu donanımlar arasında sekiz kamera ve hem sert hem de yumuşak nesneleri algılayabilen 12 adet ultrasonik sensör bulunuyor. Tesla şimdi de bu kameralar tarafından yakalanan görüntülerden daha fazla veri kullanmak adına sürücülerin iznini istiyor. Şirket böylelikle sürücüsüz otomobil yazılımını geliştirmeyi amaçlıyor.

Electrek’te yer alan habere göre, Tesla araç sahiplerine bir mesaj göndererek yeni video verileri paylaşımı politikasını onaylamalarını istedi. Şirketten gönderilen mesajda şu ifadeler yer alıyor: “Şerit çizgilerini, levhaları ve trafik ışıklarının konumlarını daha iyi algılayabilmeyi öğrenmek adına otomobillerinizin dış kameraları tarafından çekilen görüntülere ihtiyacımız var. Yol koşullarını daha iyi öğrendikçe Tesla’nızın otonom sürüş yeteneği gelişecek.”

Tesla’dan gönderilen mesajda plaka, araç kimlik bilgisi veya sürücülerin gizliliğiyle ilgili diğer bilgilerin toplanması gibi bir amacın olmadığı belirtildi. Ancak bazı video verilerinin iş ortakları ve tedarikçilerle paylaşılabileceği ifade edildi. Şirket, süreç sırasında kişisel olarak tespit edilebilir bilgilerin toplanmasının veya paylaşılmasının söz konusu olmadığının altını çizdi.

Tesla kısa süre önce Autopilot kapsamında sunduğu Autosteer özelliğindeki hız sınırlamalarının önemli bir kısmını kaldıran güncellemenin dağıtımına başlamıştı. Artık sürücüler Autosteer aktifken otoyollarda 145 kilometre hıza çıkabilecek. Daha öncesinde bu sınır otoyollarda 130 kilometre, diğer yollarda ise 56 kilometreydi.

Tesla CEO’su Elon Musk, söz konusu yineleyici ilerlemeleri tamamen otonom sürüş konusunda atılan önemli adımlar olarak niteliyor. Musk, kısa süre önce gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında şirketinin daha öncesinde Mobileye tarafından sağlanan görüşü yeniden oluşturma yazılımını övmüştü.

Tesla sürücüsüz otomobil hedefine ulaşmayı bir yolculuk olarak görüyor

Sensör donanımının ve kablo koşumunun tam otonomluğu sağlamak için gerekli olduğunu söyleyen Musk, sekiz kamera ve ultrasonik sensörlerle bu hedefe ulaşacaklarını belirtti. Tesla CEO’su hedefe kademeli olarak attıkları adımlarla varacaklarını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER