Ulaşım

Tesla Semi elektrikli kamyonun üretimi için yeni fabrika kuruyor

Tesla semi

Tesla, ABD’nin Nevada eyaletine bağlı Reno şehrinde bulunan ilk Gigafactory üretim tesisini büyütmek için kolları sıvadı. Şirket tesis içinde iki yeni fabrika inşa etmek ve 3 bin kişiyi işe almak için 3.6 milyar dolar harcayacağını açıkladı. Tesla 2014’te fabrikayı inşa etmek için 3.5 milyar dolarlık bir yatırım duyurmuştu. Nevada’daki yeni fabrikalardan birinde batarya, diğerinde ise Tesla Semi elektrikli kamyon üretilecek.

Şirket Semi kamyonların teslimatına 2022’nin aralık ayında Pepsi’nin siparişlerini teslim ederek başlamıştı. Ancak bu teslimatlar için neredeyse beş yıl beklemek gerekmişti. Bu süre zarfında çeşitli ertelemeler de yaşanmıştı.

Tesla Semi şirketlere yılda 200 bin dolar tasarruf vadediyor

Tesla Semi kamyonlar tek şarjla 480 ila 800 kilometre mesafe katedebiliyor. Tesla elektrikli kamyonları sayesinde şirketlerin yakıt masrafındaki yıllık tasarrufunun 200 bin doları bulacağını belirtiyor. Bu noktada kamyonun 150 bin dolardan başlayan fiyatlarla satıldığını hatırlatmakta fayda var.

Tesla hâlihazırda Semi üretimini sınırlı bir kapasitede gerçekleştiriyor. Ancak Nevada’daki üretimin kapasitesini artırmaya yönelik planlar uzun süredir gündemdeydi. Fabrika hazır hâle gelene kadar Semi üretimini hızlandırmaya yönelik başka adımlar atılıp atılmayacağı merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER