ManşetlerUlaşım

Tesla yıllar süren gecikmenin ardından ilk Semi teslimatını Pepsi’ye yaptı

tesla semi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Elon Musk, perşembe günü, Twitter’ın başına geçmesinen bu yana ilk kez bir Tesla lansman etkinliğinde görüldü. Milyarder iş insanı, ABD’nin Nevada eyaletindeki bir Tesla tesisinde, beş yılın sonunda, Tesla’nın ilk ağır vasıtası olan Semi’nin PepsiCo şirketine teslimatını gerçekleştirdi.

Tesla, Semi adlı tır çekicisinin 2023’te üretim hattına gireceğini ve Tesla’nın Supercharger ekipmanının güncellenmiş bir versiyonunu barındıracağını söylemişti. Güncellenmiş versiyonda şarj kablosu içinde sıvı soğutma teknolojisi kullanılıyor ve büyük elektrikli aracı 1 megavat çıkışla şarj etmeyi mümkün hâle getiriyor.

Reuters’in haberine göre Musk lansman toplantısında, “Bir tır şoförüyseniz ve yoldaki en belalı teçhizatı istiyorsanız, işte bu odur.” dedi.

Ancak Musk, Semi’lerin ne kadar yük taşıyabileceği, ne kadara satılacağı ve Tesla’nın 2017 gibi erken bir tarihte yüzlerce Semi için ön sipariş veren şirketler için ne zaman üretmeye başlayacağı gibi önemli ayrıntıları netleştirmedi. Analistlerin Reuters’a verdikleri yorumlara göre, özellikle Tesla’nın, yoldaki verimliliği hesaplamalarına yardımcı olacak olan, yüksüz bir Semi’nin ağırlığını açıklamaması hayal kırıklığı yarattı.

Bunun yerine Musk, tır çekicisinin özelliklerine odaklandı ve Tesla uzun yol taşımacılığı filosunun geleceğini resmederek, bunların günümüzün dizel kamyonlarından daha iyi performans gösterirken otoyol emisyonlarını azaltmaya yardımcı olacağını söyledi. Musk, en çok Semi’nin “çılgın seviyede bir güç” üretmek için üç motora dayanan güç aktarma teknolojisinden bahsederken heyecanlı göründü. Bunlardan birini otoyol hızında çalıştırıp diğer ikisini hızlanma için ayırabileceğini söyledi. Tesla Semi’yi “çita gibi hareket eden bir file” benzetti.

Reuters, Tesla’nın Nevada ve Kaliforniya tesisleri arasındaki parçaları taşımak için Semi’yi kullanacağını bildirdi. Test sürüşlerinde Tesla, tırın ağırlığı ve yükü dahil olmak üzere toplam 37 ton ile 800 kilometrelik bir mesafeyi tamamladı. Ancak bu, lansman için toplanan herkesi etkilemedi. Danışmanlık şirketi Guidehouse’da kıdemli bir analist olan Oliver Dixon, Reuters’e kamyonun çok etkileyici olmadığını ve Tesla’nın etkinliği sırasında paylaşamadığı önemli ayrıntılar olmadan kesin bir kavram kanıtı olarak kabul edilemeyeceğini söyledi.

Beş yıl önce, Tesla 2017’de Semi’yi ilk kez dünya kamuoyuna gösterdiğinde, Pepsi hemen 100 araç sipariş etmişti. Araçların 2019 yılı itibarıyla Pepsi, United Parcel Service ve Walmart gibi şirketler için yük taşıması bekleniyordu. Ancak rakipler tamamen elektrikli Class 8 araçlarla pazarda Tesla’yı geride bırakırken şirket, ağır hizmete yönelik tır çekicisinin üretimini durdu. Bu hafta içinde düzenlenen lansmandan önce, halkın elinde Semi’nin yakında yollara çıkabileceğini düşündüren tek unsur, 2018’de tespit edilen bir prototipti.

Şimdi, Tesla kamyonları zaten önemli ölçüde geciktiğinden, Pepsi ilk parti ürünleri alıyor. Ancak sipariş veren şirketler, Tesla’nın daha fazla araç sevk etmeye ne zaman hazır olacağından hâlâ tam olarak emin değil. Musk daha önce 2024’te Kuzey Amerika’da 50 bin Semi’nin üretilmesi sözünü vermişti.

Pepsi kamyonu test etme şansı buldu ve nihayet bu hafta bir kargo seferi yaptı. Şirketten bir sürücü, Musk’ın lansman toplantısına katılanlara atıştırmalıklar getirmek için Semi’yi kullandı.

Öte yandan Musk, lansman toplantısında, Tesla içinde geliştirilmekte olan yeni bir “robotaksi” hakkında ipuçları verdi. Ayrıca güncellenmiş Supercharger’ı çalıştıran hızlı şarj teknolojisinin Tesla tır çekici aracına güç sağlamak için de kullanılacağını da söyledi.

Tüm bu duyurular, Tesla hisselerinde görülen ve yüzde 45’e varan düşüşlerin ardından geldi. Geçen ay Reuters, Tesla yatırımcılarının Musk’ın, Twitter’a ne kadar zaman ve para ayırdığı konusundaki endişelerini aktardıklarına yönelik bir haber geçmişti.

İLGİLİ HABERLER