Ulaşım

Tesla salgına rağmen 2020 hedefleri için umutlu

tesla redwood

Tesla, 2020’nin ilk çeyreğini Çin ve ABD’deki fabrikalarında üretime ara verilmesine rağmen kâr ederek kapatmayı başardı. Elektrikli otomobil üreticisi, geride kalan üç aylık dönemini 16 milyon dolar kâr ile tamamladı. Şirketten yapılan açıklamada, koronavirüs salgınına rağmen bu yıl içinde 500 bin otomobil teslimatı hedefine ulaşılabileceği belirtildi. Elektrikli otomobil üreticisi, tarihinde ilk kez üst üste üç çeyreği kâr ile tamamlayabildi.

Ancak Tesla’nın açıkladığı rakamların diğer yüzüne de bakmak gerekiyor. Şirket geride kalan çeyrekte 354 milyon dolarlık düzenleyici kredi satarak kendi rekorunu kırdı. Elektrikli otomobil üreticisi 500 bin araç teslimatı hedefi konusunda iyimser olsa da, “operasyonlar başladıktan sonra bizim ve tedarikçilerin ne kadar hızlı şekilde üretim kapasitesini artırabileceği belirsiz” şeklinde bir uyarıda bulundu.

Yine de, Tesla’nın son üç yılda beşinci defa bir çeyreği kâr ile kapatmasını tamamen finansal mühendisliğe bağlamamak gerekiyor. Şirket, salgının ilk etkilerine rağmen birinci çeyrekte üretim ve teslimat rakamlarını belli bir seviyede tutmayı başardığını daha önce açıklamıştı.

Model Y sevkiyatı geçtiğimiz çeyrek itibarıyla, hem de planlandan biraz daha önce başlamıştı. Tesla, yeni bir otomobilin şirket tarihinde ilk kez çıkar çıkmaz şirkete para kazandırdığını belirtti. Bu durumun oluşmasında otomobilin parçalarının yüzde 75’inin Model 3 ile aynı olması ve iki otomobilin bazı üretim hatlarını paylaşmasının etkili olduğunu belirtmekte fayda var.

Tesla’nın 2020’nin ilk üç ayındaki geliri 5.9 milyar dolar oldu. 2019’un ilk çeyreğine kıyasla 1.5 milyar dolarlık gelir artışı sağlayan şirket, Wall Street beklentilerinin de yaklaşık 100 milyon dolar üstünde bir sonuç elde etti. Tesla’nın otomobillerinden elde ettiği yüzde 25.5’lik toplam kâr oranı da, şirketin Model 3 üretimini artırmasından bu yana gördüğü en yüksek kâr oranı oldu. Şirket çeyreği kasasında 8.1 milyar dolar nakit parayla kapattı.

Tesla Semi teslimatlarını 2021’e erteledi

Ancak şirket için her şeyin plana uygun şekilde ilerlediğini söylemek de mümkün değil. Tesla, ilk elektrikli kamyonu Semi’nin teslimatlarını 2021’e ertelediğini açıkladı. 2017’nin kasım ayında gözler önüne çıkan Semi’nin gelişim süreci, şirket için daha öncelikli olan ürünler nedeniyle yavaş ilerlemişti.

Tesla’nın Çin’deki yeni fabrikasında üretim devam etse de, şirketin ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki fabrikası nisan ayı boyunca kapalı kaldı. Bu da Tesla’nın ikinci çeyrek sonuçlarının ilk çeyrekten daha kötü olmasını neredeyse garantiliyor gibi görünüyor. Yüzlerce çalışanına izin veren şirket, maaş kesintisine de gitmişti.

Tesla’nın çeyrek sonuçlarını açıklamasından kısa bir süre önce, San Francisco Körfez Bölgesi’ndeki kamu sağlığı yetkilileri, bölgedeki “evde kalma” kararının geçerliliğini 31 Mayıs’a kadar uzattı. Bu süreçte bazı işletmelerin çalışmasına izin verilse de, otomobil üretimi “önemli iş” kategorisinde değerlendirilmediği için Tesla’nın fabrikasını açması mümkün görünmüyor. Şirket, söz konusu karar ilk kez duyurulduğunda da itiraz etmişti.

Yatırımcılarla konuşan Tesla CEO’su Elon Musk, Körfez Bölgesi’nde üretime başlayamamaktan dolayı endişeli olduklarını ve bunun ciddi bir risk olduğunu belirtti. Bu konuşmanın ardından favori sosyal ağı Twitter’a koşan Musk, evde kalınmasına yönelik kararları “faşist” olarak tanımladı. Musk, insanların anayasal haklarına aykırı biçimde evlerine hapsedildiğini ve bu şekilde yapılan özgürlük saldırılarının “korkunç” ve “yanlış” olduğunu ifade etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER