Ulaşım

Tesla piyasa değeri bakımından Ford’u geride bıraktı

tesla redwood

tesla piyasa degeriOtomotiv sektörünün temelini atan şirketlerden biri olan Ford’un piyasaya değeri hâli hazırda 45.1 milyar dolar seviyesinde. Sektörün geleceğini temsil eden şirketler arasında yer alan Tesla’nın piyasa değeri ise 47.8 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz yıl 80 binden az otomobil sevkiyatı gerçekleştiren Tesla piyasa değeri alanında Ford’u geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. ABD’nin en büyük ikinci otomobil üreticisi konumundaki Ford, 2016’da 6.7 milyon araç satışı gerçekleştirdi.

Tesla’nın hisseleri, şirketin yılın ilk çeyreğinde 25 bin araç sevkiyatı gerçekleştirdiğini açıklamasının ardından yüzde 5 oranında değer kazandı. Yatırımcılar, bu açıklamayı Tesla’nın Model 3’ün çıkışından önce büyüme hedeflerini karşılayabileceğine dair bir işaret olarak değerlendirdi. Tencent’in yatırımı da Tesla hisselerinin değer kazanmasında önemli bir rol oynadı. Tesla CEO’su Elon Musk, şirketin geleceğini karanlık görenlerle Twitter üzerinden dalga geçmeyi ihmal etmedi. Musk, tweetinde şirkete kısa bir ömür biçenlere kinayeli bir dille yanıt verdi.

Ford, 100 yılı aşkın bir süredir otomobil üretiyor. Şirketin değeri, dokunulabilir ürünleri üretmesinden geliyor. AutoPacific analisti David Sullivan’ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler, Tesla’nın piyasa değerinin Ford’unkini geçmesini “hesaplanamaz” olarak niteledi. Bloomberg’e konuşan Sullivan, “Ford gibi küresel bir genişliği ve derinliği olan bir şirketin piyasa değerinin Tesla’nın altına inmesi kafa karıştırıcı.” ifadelerini kullandı.

Tesla piyasa değeri artışını potansiyeline borçlu

Tesla’nın büyüme potansiyelinin etkisini hisse fiyatlarında görmek mümkün oluyor. Elon Musk, şirketin Model 3’ün çıkışıyla birlikte 2018’den itibaren yılda 500 bin otomobil üretebileceğini söylüyor. Bu hedefin gerçekleşip gerçekleşemeyeceği hâlâ belirsizliğini koruyor. Tesla’nın hem kamuoyunu hem de yatırımcıları heyecanlandıran bir marka olması, gelen iyi haberlerlerin piyasayı da hareketlendirmesini sağlıyor. Tesla ve Ford’un piyasa değerlerinin yakın bir seviyeye gelmesi, iki şirket arasındaki farkların da daha iyi görülmesini sağlıyor. Tesla’nın başarısı, heyecan verici bir marka oluşturmanın önemini de gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABERLER