Ulaşım

Tesla otonom sürüş özellikleri için güvenlik uyarısı

tesla otonom sürüş
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Tesla otonom sürüş konusunda daha fazla seçenek sunsa da, ABD’li yetkililer bu seçeneklere temkinli yaklaşıyor. ABD Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu’nun (NTSB) yeni başkanı Jennifer Homendy, Tesla’nın Autopilot ve Full Self Driving (Tam Sürücsüz) gibi özelliklerini daha geniş kitlelere ulaştırmadan önce basit güvenlik sorunlarını çözmesi gerektiğini belirtti. Homendy, Tesla’nın güncellemeleri için beta testlerini trafiğe açık yollarda yapmasından hoşlanmadığını da dile getirdi.

NTSB başkanı, Tesla’nın otonom sürüş özellikleri için seçtiği isimleri de sorunlu buluyor. Homendy’ye göre “Full Self Driving” ismi “yanıltıcı ve sorumsuz”. Bu da özelliğin hem yanlış hem de kötüye kullanılmasına neden oluyor.

Mevcut Full Self Driving paketi, ismine rağmen sadece belli bir seviyede otonom sürüş deneyimi sağlıyor. Sürücülerin bu modda daima her an kontrolü almaya hazır olması gerekiyor. Tesla robot taksiler ve diğer eller serbest kullanım senaryoları için tam otonom bir deneyim hayal etse de, şimdilik buna uygun bir çözüm sunmuş değil.

Tesla ve şirketin CEO’su Elon Musk ise uzun süredir Autopilot ve Full Self Driving’in tam manuel kontrolden daha güvenli olduğunu savunuyor. Autopilot ile yaşanan kazalar da şirketin bu duruşunda bir değişikliğe yol açmamıştı. Şirket teknolojileri geliştirmenin en iyi yolunun da güncellemeleri gerçek trafik koşullarında test etmekten geçtiğine inanıyor.

Homendy’nin açıklamaları, Tesla tarafından sunulan otonom sürüş özellikleri için bir sınırlama veya yasak uygulanacağı anlamına gelmiyor. Ancak yeni dönemde NTSB’nin Tesla’ya nasıl baktığını anlamayı sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER